Doberdob s spomenikom našim vojakom piše zgodovino

Doslej sploh ni bilo spomenika, kjer bi se Slovenija lahko protokolarno poklonila rojakom, padlim na soški fronti.

Objavljeno
26. oktober 2016 18.53
Doberdob, Pahor in Mattarella
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Doberdob - Spanec padlih slovenskih vojakov na soški fronti bo lahko odslej še mirnejši, saj so v Doberdobu njim v čast danes odkrili spomenik. Prvi spomenik Slovencem sta na slovesnosti odkrila prva človeka sosednjih držav Borut Pahor in Sergio Mattarella.

»Ta spomenik, postavljen slovenskim vojakom, ki so se v prvi svetovni vojni borili za obe na tem prostoru bojujoči se strani, je spominski navdih za pogum tem in prihodnjim rodovom, da gradijo svet brez vojne, svet miru in iskrenega sodelovanja,« je ob položitvi venca dejal predsednik Slovenije Borut Pahor.

Slovenskim vojakom so spomenik postavili v okviru 100. obletnice začetka bojev na goriškem krasu med prvo svetovno vojno. Zamisel je najprej dal upokojeni kirurg in politik ter avtor petih knjig o soški fronti Vasja Klavora, ki pravi, da se kljub spominskim obeležjem v posameznih krajih Slovenci do zdaj sploh nismo mogli v imenu države enkrat na leto protokolarno pokloniti prednikom, ki so pred 100 leti umrli na tamkajšnjih bojiščih. Po prvi svetovni vojni italijanske oblasti niso dovolile pomnikov prve svetovne vojne, po drugi svetovni vojni pa so jugoslovanski narodi ugotavljali, da so se borili na nasprotnih straneh, poleg tega je takrat prišel čas za druge junake.

Spomeniki Italijanom, Hrvatom, Madžarom in Poljakom

Pobudo za spomenik sta nato dala Kulturni dom Gorica in občina Doberdob, spomenik pa je delo arhitekta Jožeta Ceja. Spomenike so pred Slovenci na tem območju svojim rojakom že postavili Italijani, Hrvati, Madžari in Poljaki, čeprav Doberdob iz ponarodele pesmi poznamo kot »slovenskih fantov grob«. Doberdobska planota je bila kraj hudih bojev med Italijo in Avstro-Ogrsko, ki so jo med drugim do bridkega konca branili tudi slovenski fantje do sredine poletja 1916.

»S postavitvijo tega spomenika opozarjamo sedanje in prihodnje rodove na nesmiselnost človeške tragedije pred 100 leti. To je spomenik padlim vojakom slovenskih mater. Vendar je v metaforičnem smislu spomenik vsem mladim padlim vojakom ne glede na narodnost. Je opomnik vsem, ki želijo sprejemati zgodovinske nauke. Še najbolj plemeniti cilji, v imenu katerih se vojne začnejo, dušeče ugasnejo na pogorišču pobitih in pohabljenih nedolžnih ljudi, ki ga zalivajo solze nesrečnih svojcev,« je poudaril Pahor na zgodovinski prireditvi, ki si jo bo Doberdob še dolgo zapomnil.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je spregovoril o pomenu miru in trajnega sodelovanja med sosedskimi državami: »Negovanje spomina je pomembno za mlajše, kako pomembno je ohranjati, utrditi in razvijati mir s sodelovanjem. Nekoč so bili poklicani, da se žrtvujejo v vojaškem spopadu, danes pa da sodelujejo v skupnih ciljih za prihodnost. Spomenik predstavlja zgodovinski obrat.« Dodal je še, da je slovensko-italijansko prijateljstvo lahko Evropi za zgled, saj da poudarja skupne interese držav.

Slovenski predsednik Pahor je še opozoril na aktualno nevarnost nacionalnih antagonizmov: »To, da jih ne bomo preslišali, je zdaj naša najosnovnejša naloga. Toda to je lažji del. Zahtevnejše bo prepričljivo dokazati koristnost odprtosti in sodelovanja. Ne smemo prehitro obsojati tistih, ki tega ne vidijo takoj. Odločilnega pomena je, da se trudimo za njihovo mnenje in razpoloženje.«