V Dobovi domačini nočejo velikega centra

Azilno zakonodajo sredi begunske krize zaostruje tudi Avstrija.

Objavljeno
02. november 2015 20.01
Danes je v Državni logistični center za zaščito in reševanje v ljubljanskih Rojah prispela mednarodna pomoč, ki so jo ob migrantski krizi poslale Slovaška v Ljubljana, 2. novembra 2015 [Državni logistični center za zaščito in
Janoš Zore, M. Gr.
Janoš Zore, M. Gr.

Ljubljana – Novi peron v Šentilju je razbremenil domačine in policiste, meni Boštjan Šefic. Ker v Dobovo še naprej vsak dan prihaja na tisoče prebežnikov, policija razmišlja, da bi za morebitne bolj množične prihode še povečala šotorišče v centru Dobova livarna in ga okrepila z vsemi potrebnimi službami. Domačini tem načrtom nasprotujejo.

Odločitev za novi peron v Šentilju se je pokazala za zelo dobro, saj pripomore k večji varnosti občanov in nekoliko manjši obremenjenosti policije, je danes povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Ogledal si je tudi nastanitveni center v Šentilju, kjer je občasno tudi po 4000 migrantov, in je zadovoljen s tamkajšnjo ekipo in z občino, ki si aktivno prizadeva, da bi življenje občanov potekalo normalno.

Novi peron po besedah državnega sekretarja ni olajšal dela le policiji, ampak je pridobitev zelo dobrodošla tudi za migrante, ki imajo odslej le okoli 50 metrov do nastanitvenega centra. Povedal je še, da bodo na tem območju dodatno uredili nikogaršnjo zemljo na meji z Avstrijo, tudi odvoz velikanskih količin smeti, o čemer naj bi se z Avstrijci pogovarjali jutri. Po njegovih besedah tudi v Dobovi, ki je še vedno pod izjemno velikim pritiskom, saj je zadnje dneve tja z vlaki prispelo od 6600 do 7600 migrantov na dan, urejajo sprejemni center in okolico, tako da bo tudi Dobova pripravljena za nove migrante.

Izredna seja brežiških svetnikov

Razmere z begunci v brežiški občini so se po vzpostavitvi »rednih« vlakovnih povezav med Tovarnikom in Dobovo stabilizirale. A v krajevni skupnosti, ki je zahtevala današnjo izredno sejo brežiških svetnikov in je bila med vsemi slovenskimi v drugem begunskem valu najbolj prizadeta, s sedanjimi razmerami – kljub sanaciji travnika v Rigoncah, odprtju istoimenskega mejnega prehoda in zaprtju begunskega centra Dobova Beti – še vedno niso povsem zadovoljni.

Medtem ko policija razmišlja, da bi za morebitne bolj množične prihode prebežnikov ob sedanji kapaciteti (2100 ljudi) še povečala šotorišče v centru Dobova livarna in ga okrepila z vsemi potrebnimi službami, domačini tem načrtom nasprotujejo, pravi predsednik KS Dobova Mihael Boranič: »Na izredni seji sveta KS 26. oktobra smo privolili v to, da v center livarna pospremijo le ljudi, ki v Slovenijo pridejo peš čez zeleno mejo, ne pa da tja, kot se dogaja zdaj, za nekaj ur nameščajo tudi pribežnike, ki so v Dobovo prišli z vlaki. Zahtevali smo, da se v centru livarna popisi ne izvajajo. Nikakor ne privolimo v to, da se tukaj naredi velik begunski center. V nasprotnem primeru se bo pojavil revolt.«

Brežiški župan Ivan Molan meni, da so se razmere stabilizirale tudi zaradi manjšega števila beguncev: »S sedanjimi razmerami v Sloveniji smo naenkrat zadovoljni, češ, uredili smo stvari. A jih nismo. Imamo srečo, da je zaradi slabega vremena v Grčiji manj beguncev prečkalo morje. Kaj bo jutri, kaj bo spomladi, pa nihče ne ve.«

Povrnitev gospodarske škode

V Dobovi si med drugim želijo, da bi pristojni temeljito počistili celoten kraj in da bi glavno cesto do mejnega prehoda Rigonce zaprli le, ko bi bilo zaradi vstopa ali izstopa pribežnikov na avtobuse to zares nujno.

Po preliminarnem popisu brežiške obrtne zbornice, ki ga je naročilo gospodarsko ministrstvo, je upad prihodkov zaradi razmer z begunci in migranti utrpelo okoli 30 podjetij na območju Dobove. Med najbolj prizadetimi so turistični delavci, avtoprevozniki, gostinci in vulkanizerji; KS je v nasipavanje poljskih poti, ki so begunce vodile do Brežic, vložil slabih 8000 evrov.

Podjetniki državi natančnih številk o gospodarski škodi oziroma zahtevkov za povračilo izpada prometa še niso posredovali, nam je dejal Marjan Cvetkovič, lastnik Term Paradiso, kjer je, recimo, tedensko število vstopov v svet savn z 297 padlo na 87: »Pričakujemo, da se bo del škode povrnil. Dobovsko gospodarstvo trpi zaradi problema celotne Evrope. Pri nas je obisk zdaj precej boljši, kot je bil pred dnevi, a še vedno slabši od načrtovanega.«

Poslanci v sredo za več policije

Po hitri spremembi zakona o obrambi pred dvema tednoma za vojaško pomoč policistom na meji, ki zaradi pobude za referendum Radia Študent še ne velja, bodo poslanci v sredo po hitrem postopku popravljali zakon o organiziranosti in delu policije. Vlada jim je predlagala podaljšanje dovoljenega obdobja opravljanja službe v pomožni policiji za dve desetletji za ženske in za desetletje za moške. Oboji bi lahko v pomožni policiji po novem sodelovali do 60. leta starosti.

S spremembo bo državni zbor omogočil, da se bodo v pomožne enote lahko hitro vključili že upokojeni policisti, ki jih ne bo treba šele izšolati, da bi pomagali preobremenjenim policistom pri obvladovanju težav z migranti in drugimi varnostnimi tveganji v državi.

***

Dogajanje spremljamo v živo: Češka v Slovenijo pošilja policiste in vojake