Erjavec: Zavračamo hrvaško noto in menimo, da je povsem neutemeljena

V mariborskem kliničnem centru pred nekaj dnevi umrl starejši begunec, poroča TV Slovenija.

Objavljeno
13. november 2015 08.43
Ti. K., Pi. K., Ma. F., Delo.si, STA
Ti. K., Pi. K., Ma. F., Delo.si, STA

Dobova − Število beguncev in migrantov, ki so v drugem valu prišli v Slovenijo, se bliža številki 200.000. Ta bo najbrž presežena že danes. V četrtek se je begunski val nekoliko okrepil, v Slovenijo je vstopilo 9681 ljudi, danes do šeste ure pa še dodatnih 2152, kažejo podatki policije.

19.45: Na mednarodnem železniškem mejnem prehodu v Dobovi so danes sprejeli tri vlake z nekaj več kot 3000 migranti, okoli 21. ure pa pričakujejo še enega. Večino migrantov so medtem že prepeljali v Šentilj in proti Jesenicam. Migranti so sicer s Hrvaške pripotovali tudi z avtobusi na Gruškovje in v Petišovce, pa tudi v Dobovec in Bistrico ob Sotli.

19.30: V mariborskem kliničnem centru je pred nekaj dnevi umrl starejši begunec, poroča Televizija Slovenija. V bolnišnici so to potrdili, medtem ko ministrstvo za notranje zadeve o tem, kot kaže, ni bilo obveščeno. Različne službe sicer niso dobile nobenih navodil, kaj naj storijo ob takem dogodku.

Po poročanju televizije je 75-letni begunec na Šentilj prišel 30. oktobra. Bil je sam in imel je težave s srcem, zato so ga prepeljali v bolnišnico. Nekaj dni zatem je prišla v Slovenijo tudi njegova družina, s katero je izgubil stik v Beogradu. Družina ga je našla s pomočjo Rdečega križa, a kot so tam povedali za TVS, žena in dva odrasla otroka niso mogli v bolnišnico, menda iz preventivnih razlogov, da bi preprečili morebitno okužbo drugih bolnikov.

Begunec je umrl 10. novembra, a bolnišnica mariborske policije o tem ni obvestila, o tem jih je danes obvestil Rdeči križ. Čeprav gre za naravno smrt, je policija vseeno opravila ogled.

Na ministrstvu za notranje zadeve niso znali povedati, kakšni so postopki v takšnih primerih. Na Rdečem križu pa so povedali, da čakajo na odločitev družine, ali bodo pokojnika prepeljali v Avstrijo, kjer naj bi se po neuradnih podatkih trenutno nahajala družina, ali ga bodo pokopali v Sloveniji. Če ne bodo imeli dovolj denarja, bo pokop prevzel center za socialno delo na stroške države. Enako bi se zgodilo, če begunec ne bi imel svojcev.

Iz katere države je bil begunec, policija še ugotavlja.

18.00: »Arbitraža, ki jo omenja minister Erjavec, je nepopravljivo kompromitirana in ne more sprejeti odločitve, ki bi bila relevantna za Hrvaško oz. ki bi lahko bila sprejemljiva in izvedljiva,« je hrvaško zunanje ministrstvo zapisalo v današnjem sporočilu za javnost.

Ob tem je ocenilo, da »vedenje slovenske strani kaže, da je Hrvaška ravnala prav, ko se je odločila za umik iz arbitražnega postopka«. »Kot kaže, Slovenija želi vsiliti enostranske rešitve ter z njimi vršiti pritisk za nadaljevanje arbitraže«. Kot poudarjajo v Zagrebu, je treba odprta vprašanja reševati na nepristranski in verodostojen način ter v skladu z mednarodnim pravom, kar je odločilno za dobre odnose med Hrvaško in Slovenijo.

17.30: Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je v okviru svojega današnjega obiska Slovenije dopoldne obiskala zbirni center za migrante v Dobovi, skupaj z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar pa popoldne še nastanitveni center v Šentilju. Ob tem je dejala, da želi, da bi zdrav razum in politična volja prevladala na celotnem begunskem koridorju.

Kot je povedala po ogledu razmer v obeh centrih, je zelo ponosna na to, kako se stvari v Sloveniji odvijajo, tudi vsi akterji pa so v pogovorih potrdili, da so se po začetnih šokih zelo dobro organizirali in med sabo zdaj tudi odlično sodelujejo.

»Izpostavili so tudi nekaj manjših težav in izzivov, ki so predvsem v smislu zmogljivosti, tako človeških kot materialnih. Vse skrbi zima in kako se bodo stvari odvijale takrat, saj trenutno razpoložljiva oprema še ni primerna za zimsko obdobje. Sicer pa iz vseh veje izjemen optimizem in vera v to, da opravljajo dobro, častno in potrebno vlogo,« je še dodala Bulčeva.

17.20: Vlada je danes sprejela odgovor na hrvaško protestno noto glede ograje na slovensko-hrvaški meji, tako da bo Ljubljana odgovor Zagrebu poslala še danes, je po seji vlade novinarjem povedal zunanji minister Karl Erjavec.

»Zelo jasno pojasnjujemo, da s tem ne prejudiciramo meje, ker ta ni določena, ampak jo bo določilo arbitražno sodišče, tako da je to vznemirjenje povsem nepotrebno. Pojasnjujemo tudi, da so tehnične ovire namenjene temu, da se prepreči razpršitev migrantov in se zagotovi, da bodo vstopali na vstopnih točkah in je poskrbljeno tudi za njihovo varnost,« je o vsebini slovenskega odgovora povedal minister.

»Zavračamo hrvaško noto in menimo, da je povsem neutemeljena,« je še poudaril Erjavec.

17.05: Vlada je na današnji seji razpravljala o spremembah azilne zakonodaje. »Oblikovana je medresorska skupina, ki bo pregledala našo azilno zakonodajo, ministrstvo za notranje zadeve pa bo poskrbelo za primerjave, kako imajo azilno zakonodajo urejeno ostale članice EU,« je povedal Erjavec.

Po besedah Erjavca je za pričakovati, da bo vlada kmalu obravnavala morebitne spremembe azilne zakonodaje, če se bo zanje odločila, pa jih bo potem obravnaval še državni zbor. Je pa po besedah Erjavca za to zadolženo ministrstvo za notranje zadeve.

Na vprašanje, ali so mogoče takšne spremembe, da bi Slovenija že na meji zavrača migrante, ki prihajajo iz t. i. varnih držav, je Erjavec odgovoril, da to v neki meri počnemo že zdaj.

16.15: Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani in nacionalna platforma nevladnih organizacij Sloga, ki se ukvarja predvsem z mednarodnim razvojnim sodelovanjem in humanitarno pomočjo, sta danes podpisala dogovor o sodelovanju. ZDA so tako s 100.000 evri podprle projekt nevladnih organizacij na področju migracij.

15.25: Stroški begunske krize so do konca oktobra znašali med 5,5 in šestimi milijoni evrov.

14.51: Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes izjavil, da za zdaj ne bodo odgovorili na slovensko »provokacijo« s postavitvijo žice ob meji na delu ozemlja, ki ga ima Hrvaška za svoje.

Ostojić je dejal, da Slovenija z žico ne more, posebej pa ne s svojimi vojaki, zavarovati celotne meje s Hrvaško, ki je dolga več kot 600 kilometrov. »Problem bomo uredili. Kdaj se bo to zgodilo, prepustite hrvaški policiji, da bo ocenila,« je izjavil v začasnem hrvaškem tranzitnem begunskem centru v Slavonskem Brodu.

13.53: Generalni direktor za javno varnost na avstrijskem notranjem ministrstvu Konrad Kogler je pojasnil, da bo 3,7 kilometra visoka ograja iz fiksne pletene, ne bodeče žice postavljena nekje v roku dveh mescev − najprej bo dva tedna priprav, nato pa še nekje šest tednov del −, kar pomeni, da Slovenije in Avstrije ograja vsaj letos še ne bo ločevala. Stala bo menda od 1,2 do dveh milijonov evrov, potekajo pa tudi še pogovori z lastniki zemljišč ob meji.

Vodja kabineta kanclerja Wernerja Faymanna Josef Ostermayer (SPÖ) je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pri tem zatrdil, da gre zgolj za urejanje pritoka ljudi, in ne za zapiranje meje. Tudi obrambni minister Gerald Klug (SPÖ) je poudaril, da sploh ne gre za ograjo, temveč »urejen sistem usmerjanja«, in da nikakor nismo priča »orbanizaciji Avstrije.«

13.11: Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je včerajšnji dan, ko je v Slovenijo vstopilo skoraj 10.000 prebežnikov, označil za bolj napornega in se ob tej priložnosti zahvalil vsem sodelujočim, da so situacijo obvladovali brez zapletov. »Število prebežnikov, ki so od 16. oktobra vstopili v Slovenijo, bo preseglo 200.000. Ugotavljamo, da smo z velikimi napori in dobrim delom zadovoljni, obvladali smo veliko število prebežnikov, njihovi prihodi pa so minimalno vplivali na življenje v Sloveniji,« je dejal Šefic. Šefic je napovedal, da bo v prihodnjem tednu prihod prebežnikov manjši, kot je bil ta teden, a pri tem opozoril, da je včeraj na kopno v Grčijo prispelo okoli 17.000 prebežnikov, ki se bodo napotili proti severu.

Kot je še poudaril Šefic, v celotnem obdobju, ko se Slovenija sooča s prihodi prebežnikov, ni bilo nobenih večjih varnostnih incidentov razen tega, da so pri nekaj prebežnikih − enem tudi včeraj − našli manjše količine prepovedanih substanc, ki so jim bile odvzete.

Glede zapiranja meje na mejnem prehodu Šentilj je Šefic dejal, da Avstrija ne zapira meje ampak z ograjami le usmerja prebežnike do registracijskih točk.

                                                     Letaki v Ljubljani. Foto: Mavric Pivk/Delo

12.33: Generalni direktor za javno varnost na avstrijskem notranjem ministrstvu Konrad Kogler je pojasnil, da bo Avstrija na meji neposredno ob mejnem prehodu Špilje vendarle postavila ograjo − a dolgo le 3,7 kilometra in iz pletene, ne bodeče žice.

12.27: V Avstrijo iz Slovenije čez mejni prehod Šentilj oziroma Špilje na dan mejo prečka od 6000 do 8000 beguncev. V Avstrijo je sicer samo od septembra prišlo že kakih 450.000 ljudi. Za večino končni cilj ostaja Nemčija, a tudi v Avstriji letos pričakujejo rekordnih 95.000 prošenj za azil.

11.47: Iz avstrijskega notranjega ministrstva so sporočili, da so začeli napeljevati 3,7 kilometra ograje, neposredno pri Špilju. Postavitev krajšega odseka ograje so napovedali po tem, ko so že sporočili, da za zdaj ne bodo postavili predlagane 25-kilometrske ograje ob meji s Slovenijo.

11.07: Avstrija na meji s Slovenijo pri mejnem prehodu Špilje za zdaj ne bo postavila večkilometrske ograje, o kateri je razmišljala vladna koalicija na Dunaju. To je danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Po njenih besedah se je vlada danes strinjala, da se na prošnjo Slovenije za zdaj odpove postavitvi 25 kilometrov dolge ograje, o kateri so razmišljali. Slovenija je po ministričinih besedah na lastno pobudo zatrdila, da bo na svojem ozemlju učinkoviteje nadzorovala dostop do Špilja.

Bodo pa Avstrijci med drugim okrepili patrulje na meji s Slovenijo in tudi nemudoma začeli priprave na morebitno postavitev 25-kilometrske mejne ograje pri Špilju. To bodo nato postavili, če varnostni ukrepi, ki jih je na svoji meji s Hrvaško sprejela Slovenija, kot so ograjeni koridorji in okrepljene patrulje na zeleni meji, ne bodo delovali. Ograjo bi lahko Avstrija nato postavila v vsega 48 urah.

10.30: Postavljanje žičnate ograje na meji s Hrvaško se nadaljuje tudi danes, in sicer v smeri od mejnega prehoda Obrežje proti tamkajšnji čistilni napravi. Na Gibini so po podatkih s terena dela v četrtek zaključili, se pa ta danes med drugim nadaljujejo v Središču ob Dravi. Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je v četrtek na novinarski konferenci v Brežicah dejal, da se je postavljanje tehničnih ovir na meji s Hrvaško v četrtek začelo tudi v Slovenski vasi proti Gorjancem.

Ali je Slovenija v določenem delu ograjo postavila na hrvaškem ozemlju, kot trdi Zagreb, pišemo v današnjem Delu.



9.30: Policija je do konca meseca zahtevala omejeno uporabo zračnega prostora na obmejnih območjih Rigonc, Obrežja in Zavrča. Zračni prostor lahko uporabljajo le zrakoplovi policije in vojske, dovoljeni so tudi preleti ob iskanju in reševanju, medicinski leti ter leti v sili.

7.30: Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova sta v četrtek zvečer in ponoči pripeljala dva vlaka s prebežniki, na vsakem je bilo več kot tisoč tujcev. Prvi današnji vlak so tam sprejeli pred nekaj minutami. V četrtek je samo v Dobovo pripeljalo sedem vlakov s skupno 7666 tujci, prebežnike pa so v Slovenijo vozili tudi na drugih točkah. Prvi današnji vlak je v Dobovo prispel okoli 6.30, na njem je bilo nekaj več kot tisoč prebežnikov.

Kot so davi še sporočili iz Policijske uprave Novo mesto, so policisti večino tujcev, ki so v Dobovo prispeli to noč, po nudeni zdravstveni in humanitarni oskrbi ter opravljenih policijskih postopkih z vlaki in avtobusi že pospremili v notranjost države. Pospremili so jih proti Jesenicam in v nastanitveni center Šentilj. Pred prihodom jutranjega vlaka je bilo v sprejemnem centru v Dobovi še okoli 540 tujcev, ki bodo okoli 8.30 z vlakom pot nadaljevali proti Jesenicam.

V nastanitvenem centru v Šentilju, kamor so vso noč iz Gruškovja, Dobove, Dobovca in Bistrice ob Sotli vozili prebežnike, je trenutno nastanjenih 3073 oseb. V sprejemnem centru Gruškovje je trenutno 478 oseb, sprejemni center Središče ob Dravi pa je prazen, so sporočili iz Policijske uprave Maribor. Tam trenutno nimajo najavljenih novih prihodov migrantov. Navajajo še, da so avstrijski varnostni organi v četrtek zvečer ob 20.30 in 21.45 na prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli skupno 1257 migrantov.

Tudi v nastanitveni center v Gornji Radgoni so vso noč vozili prebežnike, tako da je tam trenutno nastanjenih 1210 tujcev. V nastanitvenem centru v Lendavi pa je trenutno nekaj manj kot 400 prebežnikov, ki so jih tja danes zjutraj pripeljali iz Celja. Sprejemna centra v Petišovcih in Dolgi vasi sta trenutno prazna, so sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota.