V Dražgošah pričakujejo več tisoč obiskovalcev in pohodnikov

V nedeljo, 11. januarja, se bodo ob osrednjem spomeniku spominjali 73. obletnice dražgoške bitke.

Objavljeno
07. januar 2015 20.14
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – To nedeljo opoldne bodo v Dražgošah ob 73. obletnici dražgoške bitke pripravili 58. prireditev Po stezah partizanske Jelovice.

Slavnostni govornik na spominski slovesnosti, na kateri organizatorji pričakujejo do 7000 obiskovalcev, bo akademik dr. Anton Vratuša.

V kulturnem programu bodo sodelovali Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor, baritonist Tone Habjan, harmonikar Nejc Jemc, recitatorka Jerneja Tolar in učenci Podružnične šole Dražgoše.

Pohodi in kolesarski vzponi

Tradicionalno bodo planinska društva organizirala osem pohodov, dobro udeležbo pričakujejo na kolesarskih vzponih iz Kranja, Škofje Loke in Radovljice.
Eden najtežjih pohodov je 32-kilometrski pohod Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše. Zbor udeležencev bo 10. januarja do 22. ure na Koširjevi kmetiji - Setnikar, začetek tega 36. spominskega pohoda pa je predviden med 22. in 23. uro. Intenzivne hoje, ko je treba premagati 1600 metrov višinske razlike, je osem ur. Lani se ga je udeležilo 640 pohodnikov, od leta 1980 naprej skoraj 9458, je bil natančen Jože Stanonik iz Planinskega društva Škofja Loka.

Svetoval je, naj se ga udeležijo le tisti v zares dobri kondiciji in so tudi zdravi, kajti pohod traja med 10 do 12 ur v zahtevnih zimskih razmerah in pretežno ponoči. Poudaril je še, da morajo planinci hoditi izključno v strnjeni koloni z vmesnimi postanki. Vodstvo pohoda pa ima pravico odstraniti nediscipliniranega pohodnika, če se ne drži reda in navodil.

Približno 200 pohodnikov se bo v nedeljo ob 5.45 podalo na pot v Dražgoše iz Tržiča, za njihovo varnost pa bodo na 21-kilometrski poti skrbeli gorski reševalci in vojaški gorniki.

Enako bo poskrbljeno za tiste, ki bodo opolnoči krenili izpred plavalnega bazena v Železnikih, osvojili vrh Ratitovca ter preko Jelovice prispeli v Dražgoše. Pohodniki naj imajo topla oblačila in dobro obutev, pohodne palice, obvezne so čelne svetilke in male dereze, saj je pot tudi poledenela, snega pa je do 50 centimetrov.