V Gledaliču Koper Shakespeare ob Alanu Fordu

Začeli bodo s koprodukcijsko otroško predstavo Guliver z italijanskimi in slovenskimi igralci v dveh jezikih.

Objavljeno
03. september 2015 17.57
bsa*Luka Koper
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Petnajsto sezono Gledališča Koper bo zaznamoval morda najbolj dinamičnen in atraktiven program, nevsakdanje zgodbe in pester izbor žanrov, je ob jubileju in pred novo sezono dejala direktorica koprskega gledališča Katja Pegan.

Oktobra se bo 15-letno gledališče predstavilo s tremi premierami. Začeli bodo s koprodukcijsko otroško predstavo Guliver z italijanskimi in slovenskimi igralci v dveh jezikih. »To zato, da poudarimo, da živimo ob meji, da se moramo poznati in vsaj malce razumeti,« je pojasnila Katja Pegan).

Sredi oktobra bodo uprizorili mladinsko delo mlade in obetavne avtorice Urške Taufer: Kako osvojiti fanta (4 simpl koraki) in kasneje še živčno komedijo s petjem in plesom Živci ameriškega dramatika Adama Szymkowicza (v priredbi Zale Sajko in Katke Pegan). Novembra bodo izvedli komedijo Trio izpod peresa Gašperja Tiča.

Prihodnje leto pa bo najprej na vrsti Shakesperov Vihar (v režiji Jake Ivanca) in na koncu sezone še krstna uprizoritev gledališkega stripa Alan Ford - Vrnitev odpisanih, ki ga bo v Kopru režiral beograjski režiser Kokan Mladenović.

Petnajstletnico delovanja bodo zaznamovali s TV filmom o gledališki ustvarjalnosti v Kopru. Ta se je začela že v 15 stoletju, se nadaljevala leta 1954, kasneje sredi šestdesetih let in zdaj neprekinjeno deluje že 15 let. Pa tudi z nekaterimi drugimi prireditvami in manifestacijami.

Gledališče Koper je v lanskem letu v šestih abonmajskih redih premoglo 1100 abonentov. Na domačem odru so sami odigrali 71 poredstav (22 naslovov), ki si jih je ogledalo 13.235 gledalcev, poleg tega je na 40 gostujčih predstavah bilo 6.467 obiskovalcev in 12.000 obiskovalcev na ostalih prireditvah in nastopih.

Skupaj je dogodke v koprskem gledališču obiskalo 31.823 ljudi, medtem ko je samo koprsko gledališče gostovalo kar 155 - krat in tam beležilo skoraj 39.000 gledalcev. Najbolj gledana je bila koprodukcijska predstava Švejk (na 50 predstavah 14.458 gledalcev).

Novo Mlakarjevo predstavo Pašjon so doslej uprizorili sedemkrat (nekaj čez 2000 gledalcev), toda ta bo doživela drugo premiero v Novi Gorici konec septembra in številna gostovanja šele v naslednjih mesecih ter letih.