V gospodarstvu ni prostora za politiko

50. MOS: Poslovne priložnosti v Sloveniji in na Hrvaškem velike, nerešena vprašanja tega ne smejo ogroziti

Objavljeno
13. september 2017 10.50
Brane Piano, J. Z.
Brane Piano, J. Z.
Celje – Slovenija je tretja najpomembnejša trgovinska partnerica Hrvaške, Hrvaška za Slovenijo pa četrta. Gospodarska izmenjava je lani dosegla 3,7 milijarde evrov in podjetniki obeh držav od svojih vlad pričakujejo, da bosta rešili politična vprašanja in jih podprli pri povečevanju poslovnega sodelovanja. To je bilo tudi sporočilo slovensko-hrvaškega poslovnega foruma na dogodku 50. MOS, ki sta se ga udeležila tudi gospodarska minister in ministrica obeh držav.

Področji, ki sta priložnost za obe strani, se ponujata gradbeništvu v projektih energetske obnove in pri gradnji komunalne infrastrukture oziroma gospodarjenju z odpadki in odpadnimi vodami. Predsednik slovenske obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh je pojasnil, da Hrvaška dobiva večja sredstva skladov EU za energetsko prenovo stavb, kar je priložnost za vstop slovenskih obrtnikov in podjetnikov na njihov trg, tudi Slovenija mora hrvaškim ponuditi vstop na svojega. Izravnava zunanjetrgovinske bilance s Slovenijo je, kot je dejal državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo Mario Antonić, tudi cilj vlade; lani je Hrvaška v Slovenijo izvozila za 1,539 milijarde evrov, uvozila pa za 2,153 milijarde evrov.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je poudaril, da so vlaganja Slovenije na Hrvaškem lani dosegla 1,6 milijarde evrov, Hrvaške v Sloveniji pa slabo milijardo, trgovinska menjava pa se povečuje tudi letos. »Kdo si upa dregniti v tako dober gospodarski temelj?« se je vprašal.

Te in druge zadeve

Da se vladi zavedata nevarnosti nerešenih političnih vprašanj, je bilo mogoče slišati že na odprtju sejma. Hrvaška je letos partnerica 50. MOS in družbe Celjski sejem. Podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić je dejala, da je gospodarsko sodelovanje izvrstno, na političnem pa bolj zapleteno, a tega ne bi smeli instrumentalizirati v škodo gospodarskega sodelovanja. Predsednik vlade Miro Cerar je na največjem poslovnem sejmu v tem delu Evrope dejal, da ga sodelovanje hrvaške vlade s sejmom ter povezanost podjetnikov veselita, žal pa je na drugih področjih med državama premalo zaupanja, da bi »končali še tiste skupne projekte ali zadeve, ki so pomembni, kot je, denimo, vprašanje meja, za katere je večinoma odgovorna politika.«

Predstavniki hrvaške strani so na forumu predstavili priložnosti na hrvaškem trgu energetskih prenov in ravnanja z odpadki, pri čemer potrebujejo slovenske izkušnje tudi pri črpanju sredstev EU, slovenska stran pa je poudarila, da se v Sloveniji za Hrvaško ponuja priložnosti predvsem v gradbeništvu, saj je slovensko po krizi ostalo zdesetkano.

Sodelovanje hrvaških in slovenskih obrtnikov in podjetnikov se močno povečuje predvsem po tistem, ko je Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško pred leti začela hrvaška podjetja vabiti na MOS. Sekretarka Janja Starc je povedala, da so bili nekakšen most med zasebniki z obeh strani meje, zdaj pa se nanje obračajo obrtniki iz vse Slovenije. Tako se je zgodil tudi včerajšnji poslovni forum.