V gradu Vipolže bi izobraževali diplomate

Grad bi morali začeti obnavljati že spomladi letos, država pa šele izbira izvajalca del.

Objavljeno
18. oktober 2012 14.45
Katja Željan
Katja Željan
Vipolže – Konzervatorji so si včeraj že ogledali grad Vipolže, ki na prenovo čaka že skoraj dve desetletji, občina Brda pa še ta teden pričakuje odločitev ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport o izbranem izvajalcu obnove. Dela morajo biti končana do konca leta 2013.

»Za grad Vipolže je bil pred mesecem in pol objavljen razpis za izvajalca obnovitvenih del, na katerega so prispele štiri prijave, ki jih na ministrstvu očitno še pregledujejo. Pričakujemo, da bo sklep o izboru izvajalca izdan še ta teden. Z deli bi radi začeli čim prej. Temu smo posvetili veliko pozornosti, zato je tudi prišlo do časovnega zamika,« pojasnjuje zamudo direktor briške občinske uprave Andrej Markočič. Ta bi se po načrtih morala začeti že pomladi, a se bo, kot kaže, še nekoliko zavlekla.

Odprtje načrtujejo konec leta 2013

Andrej Markočič pravi, da se v Vipolžah začenjajo konservatorska dela, ki so ločena od drugih gradbenih del.

Pred tremi tedni so za izvajalca izbrali konservatorski center, ki deluje v okviru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Grad Vipolže so včeraj že obiskali, danes pa začenjajo z operativnimi pregledi in morebiti tudi že prvimi posegi.

Naložba vredna enajst milijonov evrov

Projektna dokumentacija za enajst milijonov evrov vredno naložbo je bila izdelana že leta 2008, s 85 odstotki pa jo financira EU. A prenovljeni grad mora po zahtevah Evrope svoja vrata odpreti najpozneje konec prihodnjega leta.

»Če večjih težav z neizbranimi izvajalci ne bo, je to mogoče,« pravi Markočič.

Brici bodo grad tudi upravljali: zaživel bo samostojno, njegovih dejavnosti pa država finančno ne bo podpirala, zato bo moral v prihodnje poskrbeti za ustrezno trženje prostorov in rentabilnost projekta.

»Grad bo multikulturni center. Stroške vzdrževanja bomo najbrž morali najprej pokrivati tudi iz občinskega proračuna, a upamo, da bo to obdobje čim krajše. Tudi zato se intenzivno pogovarjamo z Evro-sredozemsko univerzo Emuni, da ta k nam prenese del svojih programov, če ne celo sedež iz Pirana. Prizadevamo si, da bi v Brdih v prihodnje izvajali podiplomski študij diplomatskih ved, seveda pa smo odprti tudi za dejavnost drugih partnerjev,« dodaja Markočič.

Uredili bodo tudi okolico

Poleg obnovitvenih del v gradu bodo v Vipolžah poskrbeli še za temeljito obnovo okolice. Uredili bodo ciprese, ki so po nekaterih podatkih najstarejše v Evropi, prav tako celoten park gradu. Odstranili bodo objekte na nekdanjem plesišču, naredili parkirišče in dodali klopi.