V Grosupljem dva romska kandidata

Brajdič in Trplan se bosta pomerila v boju za svetniški položaj.

Objavljeno
18. marec 2015 19.03
Bruno Brajdič
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Grosuplje – Točno ob 19. uri je potekel rok, do katerega so lahko kandidati za volitve romskega svetnika v Grosuplju oddali svojo kandidaturo. S podporo volivcev sta to storila Bruno Brajdič in Žarko Trplan, oba iz romskega naselja Oaza. Pred dnevi je namestnik tajnika volilne komisije Andrej Struna zavrnil Brajdičevo kandidaturo, saj jo je vložilo grosupeljsko romsko društvo Romi gredo, kar je v nasprotju s statutom društva, a Brajdiča je potem s skupino volivcev predlagala Ema Zupančič, Trplana pa prav tako skupina volivcev s prvopodpisanim Nikolajem Ferjanom.

Ker grosupeljska občina niti pred lanskimi lokalnimi volitvami ni izvedla volilnih opravil za izvolitev romskega svetnika, bo volitve v nedeljo, 12. aprila, opravila Državna volilna komisija (DVK).

Tudi po 13 letih pa grosupeljska občina še zmeraj kljubuje državi. Občinskega statuta še niso uskladili z zakonom o lokalni samoupravi, kar jim je takrat naložilo ustavno sodišče, saj bi morali že zdavnaj eno svetniško mesto določiti za predstavnika tam živečih Romov. Direktor občinske uprave Dušan Hočevar je napovedal, da nameravajo predlog številnih sprememb statuta posredovati občinski statutarnopravni komisiji, vendar pa ni mogel z gotovostjo napovedati, ali se bodo spremembe nanašale tudi na spremembo števila občinskih svetnikov s sedanjih 24 članov na 25 članov. Vodja službe za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo dr. Roman Lavtar je za Delo povedal, da so občino že večkrat neuspešno opozorili, da mora uskladiti statut z zakonodajo. Skladno z zakonom ima vlada možnost državnemu zboru predlagati razpustitev občinskega sveta, kadar ta ne spoštuje odločb ustavnega sodišča, vendar se doslej za ta korak ni odločila, saj zakon omogoča, da je predstavnik romske skupnosti vsakokrat izvoljen v občinski svet tako, da volitve izpelje DVK na strošek občine. Tako je namen zakonodajalca dosežen, je prepričan dr. Lavtar.