V hišah pod gradom še ni varno

Država bo sofinancirala sanacijo plazu pod gradom Lemberg, od koder so kotaleče skale ogrozile dve hiši.

Objavljeno
07. marec 2015 09.11
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Lemberg – Stanovalcem pod gradom Lembergom še vedno grozi previs, s katerega so se 23. februarja sprožile skale, zato se nekateri še niso vrnili na svoje domove. Celovita sanacija je nujna, kot pravi vojniški župan Branko Petre, jo je občina vključila med prednostne naloge, okoljsko ministrstvo pa bo sofinanciralo sanacijo.

Stanovalci hiš, med njimi tudi družina s tremi otroki, od dneva, ko se je sprožil plaz, do danes še niso prespali noči v svojih posteljah. Sprva so bili ponoči pri sorodnikih, potem v gostišču pa na turističnih kmetijah, v apartmajih. Te stroške bo plačala občina, lastniki apartmajev pa so se odločili celo, da stanovalcem (in občini) bivanje omogočijo brezplačno.

Dodatna zaščitna ograja

Skale, ki so se odlomile s hriba in se odkotalile proti hišam pod gradom, je ustavila zaščitna ograja. To so že popravili, kot je povedal župan Branko Petre, jo bodo ključavničarji še zvišali in dodali lovilne mreže, začeli so postavljati tudi novo zaščitno ograjo. Manjši kamni se s hriba kotalijo že več let. Sanacija plazu oziroma celotnega previsa, ki še vedno grozi hišam, je tako nujna. Petre je povedal, da so mu prav zato, ker so pod gradom hiše in stanovalci, na ministrstvu za okolje in prostor dejali, da bo država sanacijo sofinancirala.

Po prvih ocenah bo sanacija stala od 150.000 do 200.000 evrov. Petre je dejal, da bo svoj del morala pristaviti tudi občina Vojnik, ocenjuje, da bo ta znašal okoli 20.000 evrov. Naročili so že projekt sanacije, Petre pa predvideva, da bodo dokumentacijo imeli pripravljeno še ta mesec. Ali to pomeni, da se bo tudi sanacija plazu takoj začela, Petre še ne more napovedati: »Razpis bomo objavili takoj, ko bomo imeli zagotovljeno sofinanciranje države. Občina sama tega ne bo zmogla plačati.«

Kdaj pod domačo streho?

Na svoje domove se bodo stanovalci vrnili takoj, ko bodo postavljene še nove zaščitne ograje. Na sanacijo bo namreč treba še počakati. Petre je dejal, da razume, da so se družine znašle v hudi stiski: »Zato smo ukrepali tako, kot smo, vendar so pri tem tudi omejitve. Hiše jim žal ne moremo prestaviti drugam, prav tako ne prestaviti gradu in hriba.«

Strasti so se vsaj malo pomirile, potem ko smo takoj po plazu lahko poslušali le, kako je obnova gradu kriva za odlom skal. To je še enkrat zavrnil tudi župan: »Plaz je nastal zaradi naravnega dogajanja na grajskem hribu. Na tem delu nisem videl, da bi lastnik (Franci Zidar, op. p.) kar koli delal oziroma izvajal obnovo gradu. Ves material, ki se je odkrušil, je ostal na hribu, vse velike skale pa so zgrmele v dolino.« Franci Zidar grad Lemberg obnavlja že od leta 2007, ko ga je kupil. Obnova poteka pod nadzorom spomeniškega varstva in ministrstva za kulturo, država mu je za obnovo zagotovila okoli 350.000 evrov.