V izolski bolnišnici zmanjkuje za plače

Zaposleni bodo plače dobili z zamikom, zato se sindikati dogovarjajo o protestni prekinitvi dela.

Objavljeno
20. januar 2015 20.42
Telekomunikacije
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola – Ker bodo zaposleni v Splošni bolnišnici Izola po vsej verjetnosti prejeli plače v dveh delih in drugi del celo konec februarja, kar je v nasprotju z zakonom, se predstavniki sindikatov že dogovarjajo o možni protestni prekinitvi dela 19. februarja. V likvidnostnih težavah so vse slovenske bolnišnice, izolska je korak pred drugimi, uporabniki iz Južne Primorske pa deležni manj sredstev.

Položaj zaposlenih v izolski bolnišnici se je tako poslabšal, da bodo prvič v zgodovini in prvi v državi prejeli osebne dohodke z zamikom oziroma v dveh delih. Informacijo so nam posredovali predstavniki sindikata Fides, ki so ogorčeni. Na Obalni sindikalni organizaciji v Kopru, ki združuje večji del medicinskih sester, pa bodo primer obravnavali danes. Predstavnike sindikata je z nastalimi razmerami seznanil v. d. direktorja Radivoj Nardin minuli petek.

Po informacijah, ki nam jih je povedal Damjan Polh iz Fidesa, je glavni razlog za takšen ukrep skrajno slaba likvidnost bolnišnice, ki jo bo konec januarja povzročilo obvezno poplačilo plačnih nesorazmerij v višini približno 800.000 evrov. To je tretja četrtina plačnih nesorazmerij, ki jih je večina slovenskih bolnišnic poravnala že lani, izolska bolnišnica bo obveznost poravnala na zadnji možni zakonski rok. S tem bodo zaposleni dobili različno denarja (od nič do 40 odstotkov mesečne plače).

Po navedbah Damjana Polha, naj bi prvi del plač izolska bolnišnica izplačala 10. februarja (ko je tudi sicer izplačilni dan), drugi del pa 27. februarja. Zaposleni z zajamčenimi osebnimi dohodki bodo prejeli celoten znesek, tisti z nekoliko višjimi plačami bodo dobili nekaj višji prvi del plače, ostali pa polovico. Vsekakor bodo vsi, ki imajo kredite, tako težko poravnavali svoje obveznosti. Predstavniki sindikata in zaposleni so prepričani, da plačnih nesorazmerij ne bi smeli poplačevati iz tekočega poslovanja. Zato smo tudi ministrstvu (enako vprašanje smo hoteli postaviti tudi začasnemu direktorju in predsednici sveta zavoda) prenesli vprašanje zaposlenih: Ali bo zdaj veljal tak način reševanja sistemskih in drugih slabosti v zdravstvu, da bodo zaposleni dobili plačo, ko bo denar? Toda z ministrstva so nam včeraj odgovorili, da nam na to vprašanje ne morejo odgovoriti, direktor Nardin in predsednica sveta zavoda bolnišnice Janja Pavšič pa nista bila dosegljiva.

V izolski bolnišnici je prek 700 zaposlenih, mesečni delež za plače znaša približno 1,8 milijona evrov. Napovedovali so, da bo lanska izguba manjša kot leta 2013, med ena in 1,8 milijona evrov. Glavni razlog za izgubo je, da naredijo več, kot jim plača zavarovalnica, zaradi česar si vodstvo želi podaljšati čakalne vrste in tako ustvariti nižje stroške. Vsi dosedanji direktorji izolske bolnišnice so zatrjevali, da prejema regija na prebivalca v povprečju najmanjši delež zdravstvenega evra, to pa se pozna tudi dobaviteljem izolske bolnišnice, ki jim ta dolguje različno – od sedem do deset milijonov evrov, nekaterim tudi več kot eno leto.