V Kidričevem Šefica zmerjali z mafijo

Domačini so ga izžvižgali, vpili »mafija, mafija!«, nekdo pa je tik mimo njegove glave zalučal vžigalnik.

Objavljeno
15. januar 2016 14.19
PROTEST V KIDRIČEVEM
S. P.
S. P.

Kidričevo - Blizu tristo protestnikov je spremljalo srečanje državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica z županoma Kidričevega Antona Leskovarja in Hajdine Stanka Glažarja. V živ obroč so vklenili dvorec Sternthal, kjer je sedež kidričevske občine, in glasno nasprotovali ureditvi begunskega centra v bližnjem vojaškem objektu.

Ljudje so se organizirali preko družbenih omrežij, shod ni bil napovedan in ni imel dovoljenja. Razjezila pa jih je možnost, da bi v svojo bližino dobili dva, tri ali celo štiri tisoč migrantov. Zato je že prejšnji teden kidričevski župan poslal na notranje ministrstvo protestno pismo, kjer je obsodil načrtovanje takšnega centra brez vednosti lokalne skupnosti.

Boštjan Šefic je po več kot enournem pogovoru z županoma povedal, da vlada išče nove lokacije za begunske centre. Doslej je preverila že preko 70 možnih lokacij, v tem obdobju pa preučuje 15 lokacij in vojaško skladišče blizu Kidričevega je med njimi. V naslednjem tednu naj bi bili znani prvi kazalci, kje je tak center sploh mogoče urediti, potem pa še, kaj vse je treba zanj še narediti in koliko bi to stalo.

»Javno smo tudi pozvali lokalne skupnosti, da nam ponudijo kakšne proste kapacitete,« pravi Šefic in dodaja, da »nikoli ne gremo mimo lokalnega mnenja.« In tudi, da »res nikjer lokalna skupnost ni navdušena, razumemo zaskrbljenost ljudi, zelo senzibilni bomo pri nadaljnjih postopkih. Navdušenja ni nikjer, ko pa moraš ukrepati, moraš sprejeti najboljše možne odločitve«.

Kot če bi v Ljubljano namestili 200.000 migrantov

Verjetno bo v nekaj naslednjih tednih vlada odločila, kje bo naslednji begunski center, ker je nekatere dosedanje treba zapreti in nadomestiti. Župan Kidričevega pa je jasen: »Center bomo preprečili. če bodo nadaljevali s tako možnostjo, bomo stopnjevali proteste. Enostavno tega centra tu ne želimo. Če bi bili nekje ob državni meji in bi imeli probleme z begunci, bi bila tudi moja želja čimprej stvari urediti, mi pa smo sredi države in ne vem, zakaj naj bi se migranti ustavljati tu.«

Leskovar ilustrira velikost centra, ki bi imel do štiri tisoč beguncev (Šefic je potrdil, da več kot dva tisoč), da bi to bilo toliko, kot če bi v Ljubljani uredili begunski center za več kot 200 tisoč migrantov.

Ko je Šefic po pogovorih z županoma in po izjavah za medije zapuščal občinsko stavbo (v diskretnem spremstvu policije), so ga domačini izžvižgali, vpili »mafija, mafija!«, nekdo pa je tik mimo njegove glave zalučal vžigalnik. Pred tem so na dvorišču občine zapeli nekaj domoljubnih pesmi in se za dokaz enotnosti in povezanosti prijeli za roke in okoli dvorca Sternthal sklenili živi obroč.

Oba župana pa sta jih na koncu pozvala, da ostanejo enotni in da jih pričakujeta na naslednjih protestih proti centru še veliko več, če bodo seveda protesti še potrebni. Oba menita, da je bil današnji negativen odgovor dovolj odločen in da jim begunskega centra v bližino Kidričevega ne bodo vsilili.