V koaliciji v Kranju vre, SD in SMC zahtevata odstop podžupana

Jakob Klofutar je šele po razkritju, da ni prijavil lastništva v študentskem servisu, odstopil s položaja v podjetju Vod.

Objavljeno
16. marec 2015 21.50
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Mestna občina Kranj čaka na mnenje protikorupcijske komisije (KPK), v koalicijskih strankah pa zahtevajo odstop enega najvidnejših članov stranke Več za Kranj in županove desne roke Jakoba Klofutarja, ker ni prijavil lastništva v Agenciji Mservis in je bil do 13. marca direktor podjetja Vod.

SD zahteva Klofutarjev odstop do jutri, ko je predviden podpis kodeksa lokalnih funkcionarjev, SMC pa poziva župana Boštjana Trilarja, naj Klofutarja razreši s položaja podžupana. Ničelno toleranco do korupcije zagovarjajo tudi v NSi in Desusu.

Jakob Klofutar, ki je od 18. novembra lani poklicni podžupan, je KPK prijavil, da je direktor in 20-odstotni lastnik podjetja Vod, d. o. o., ni pa omenil, da ima posredno devetodstotni delež v Agenciji Mservis (Podjetje Vod je ustanovilo zavod Center mladih, ta zavod pa je 45-odstotni lastnik Agencije Mservis).

V petek nam je pojasnil, da je občina Kranj zaprosila KPK za informacijo javnega značaja in da je sam obvestil KPK o posrednem lastništvu v Agenciji Mservis. Razložil je, da je 10. marca podal odstopno izjavo z direktorskega položaja. V Ajpesu smo to včeraj preverili: Matjaž Minatti, sicer tudi predsednik uprave Agencije Mservis, je od 13. marca direktor podjetja Vod, Klofutar pa ni več solastnik.

Po podpisovanju kodeksa sestanek koalicije

Na sestanku koalicijskih partnerjev 11. marca sklepa o tem, ali bi moral Klofutar zaradi pozabljivosti oziroma površnosti odstopiti, niso sprejeli, ampak so se dogovorili, da bodo počakali na mnenje KPK. To naj bi bilo znano predvidoma 19. marca, dan po slovesnem podpisovanju kodeksa, in takrat bo tudi sestanek predstavnikov koalicije.

V Delu smo 20. januarja ob sprejetju kodeksa lokalnih funkcionarjev opozarjali na primer na Ravnah na Koroškem, kjer je župan Tomaž Rožen desetodstotni lastnik družbe Eurosplet. Po mnenju KPK je šlo na Ravnah za specifičen primer, ki »ni tipično poslovno sodelovanje, saj podjetje prek napotnic študentom posreduje plačilo za delo na občini ali v občinskih zavodih«, zato tovrstno poslovanje ni v nasprotju z zakonom. V Kranju na podlagi tega mnenja pričakujejo enako oziroma podobno pojasnilo, jasno pa je tudi, da poklicni podžupan ne more biti direktor podjetja, ampak je lahko le lastnik oziroma solastnik podjetja.

Pogosto poslovanje z zavodi

Z občine smo dobili pojasnilo, da je imela Agencija Mservis oziroma študentski servis iz poslovanja z MO Kranj, s katero posluje od ustanovitve decembra 2005, lani 133 evrov priznanih stroškov, Klofutar pa menda ni vplival na njeno poslovanje z občino. V poslovanju z agencijo občina ni naročnica storitev, ampak jo kot svojega posrednika izbere študent.

MO Kranj je, kot so pojasnili, čeprav ne gre za kršitev, Agencijo Mservis uvrstila na seznam podjetij, za katere velja omejitev poslovanja, zaradi ničnosti posla pa že potekajo postopki, da bodo izplačana sredstva vrnjena v proračun občine.

Iz Supervizorja je razvidno, da študentski servis res ni veliko posloval z občino, februarja je šlo, denimo, za 846 evrov bruto, veliko več pa je bilo posla z zavodi. Samo decembra lani je servis za študente na zavodu za turizem, glede na Supervizor, posredoval dela v vrednosti 6700 evrov, zavodu za šport 2700 evrov, Gorenjskemu muzeju 3800 evrov, Prešernovemu gledališču 2800 evrov in Kranjskih vrtcih 5200 evrov (vsi so bruto zneski).

Nakazilo za profil na facebooku

Prav nakazilo 846 evrov pa je zanimivo, kajti dobila ga je študentka, ki je sodelovala v Trilarjevi predvolilni kampanji, za vzpostavitev profila na facebooku. Z občine so včeraj pojasnili, da je bilo na začetku mandata ugotovljeno, da občina nima svojega profila na facebooku (FB) in ni aktivna v nobenem socialnem omrežju.

»Decembra 2014 je bil FB-profil Boštjana za župana prenesen v upravljanje MO Kranj, občina pa je s tem pridobila več kot 1000 sledilcev. Profil bo preimenovan v Župan Boštjan, vendar to še ni bilo narejeno, ker je prenos treba opraviti postopoma in sistematično.«