V Kobilju (še) ne bo nadomestnih volitev

Državna volilna komisija in ministrstvo za javno upravo poražencu predlagata pritožbo na pristojno sodišče.

Objavljeno
24. oktober 2014 21.20
sipic/lokalne volitve 2014
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota
Ljubljana – Po zapletu z neveljavnimi glasovnicami imajo v Kobilju, občini z nekaj več kot 620 prebivalci, novo težavo. Na županskih volitvah, kjer je o zmagovalcu odločil zgolj en glas, je volil duševno prizadeti občan, ki je na volišče prišel v spremstvu skrbnika. Ta se je vpisal v volilni imenik, namesto bolnika pa naj bi tudi volil. A to so ugotovili prepozno.

Poraženec volitev in dosedanji župan Kobilja Stanko Gregorec meni, da bi moral skladno z zakonom o volitvah skrbnik bolniku zgolj pomagati pri volilnih opravilih, ne pa se namesto njega tudi podpisovati in voliti. »To osebo, ki je volila, poznamo, in naš namen zagotovo ni kratiti volilnih pravic te osebe,« razlaga Gregorec, ki je z 208 prejetimi glasovi za zgolj en glas izgubil tekmo proti kandidatu SLS Robertu Ščapu. »Kot bivšega župana me zanima samo to, ali je takšno opravljanje volitev pravilno ali ne, in če ni, me zanima, ali bo treba razpisati nadomestne volitve. Rad bi le odgovor na to vprašanje, ki sem ga dolžan tudi svojim volivcem,« pravi.

Predsednik DVK Dušan Vučko pojasnjuje, da je »kandidat, ki je v Kobilju izgubil volitve, imel na voljo 24-urni rok za ugovor zoper rezultat. Ker tega ni uporabil, mu ostane pritožba na občinski svet oziroma na pristojno upravno sodišče«.

Na občinski svet se je skladno z določili, se pravi pred prvo sejo sveta, Gregorec že pritožil, rok za ugovor pa je, kot pravi, zamudil, ker je za domnevno spornost izvedel prepozno. »Ker ne moremo ostati na tričetrt poti, se bomo zagotovo pritožili tudi na upravno sodišče,« napoveduje nekdanji župan.

Po naših podatkih so v kabinetu Romana Lavtarja, vodje službe za samoupravo na MJU, včeraj premlevali primer. Nadomestnih volitev, smo izvedeli neuradno, ne bo, nekdanjemu županu bodo predlagali, naj se po pravno varstvo obrne še na zadnjo instanco, to je na sodišče.

Sodišče mora, pojasnjuje Vučko, odločiti v 30 dneh. Kaj lahko odloči sodišče in ali lahko zahteva nadomestne volitve v Kobilju, nam včeraj ni uspelo izvedeti. Primer je zapleten, soglašajo pravniki, upravno sodišče pa naj bi imelo v tem primeru na voljo velik nabor ukrepov.