V komunalni coni Zarica odslej le še zbirni center

Mešane odpadke iz Kranja in sosednjih občin od 1. marca vsak dan vozijo v Suhadole, biološke na Vrhniko.

Objavljeno
05. marec 2014 21.29
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj – V Zarici od 1. marca ne pretovarjajo več komunalnih odpadkov, kajti to je bila ena od zavez občine in Komunale Kranj sosedom z Drulovke in Orehka, da ti ne bodo več nasprotovali nadgradnji čistilne naprave v Zarici.

Naj spomnimo, da so morali v Kranju zaradi mediacijske pogodbe julija 2009 ustaviti odlaganje odpadkov na svoji deponiji v Tenetišah, odpadke iz šestih občin (Kranj, Preddvor, Jezersko, Šenčur, Cerklje in Naklo) pa so začeli pretovarjali v komunalni coni v Zarici, kjer je tudi dotrajana čistilna naprava. To je, denimo, lani pomenilo 35.000 zabojnikov, ki jih je vsak dan vozilo v to cono od sedem do devet smetarskih vozil.

Klara Škrabec iz Komunale Kranj je včeraj potrdila, da so dejavnost ravnanja z zbranimi odpadki morali reorganizirati. »Mešane komunalne odpadke bomo vsak dan odvažali v Center za ravnanje z odpadki Suhadole, biološke pa v kompostarno na Vrhniki. Odpadno embalažo bomo oddajali pooblaščenim podjetjem za ravnanje z odpadno embalažo v okviru državne sheme. Druge odpadke bodo v zbirnih centrih prevzemali posamezni prevzemniki.«

Na vprašanje, kaj bo z zbirnim centrom za ločeno zbiranje odpadkov v Zarici, v katerega obnovo je bilo septembra lani vloženih 591.500 evrov, pa je Škrabčeva odgovorila, da ta ostane in da bodo lahko občani tja še vedno pripeljali različne odpadke. Škrabčeva je še dodala, da bo odločitev o morebitnem povišanju cen zaradi višjih stroškov pri ravnanju z odpadki sprejeta na svetu ustanoviteljev Komunale Kranj oziroma na občinskih svetih ustanoviteljic.