V Kranju gorel nakupovalni center

Prve ugotovitve kažejo, da je zagorelo pri enem od vhodov v stavbo, ogenj pa se je od tam razširil.

sob, 17.06.2017, 08:47; spremenjen: 13:56

Ljubljana – Gasilci so požar, ki je danes zjutraj izbruhnil v trgovskem centru Qlandia Kranj, že pogasili. V intervenciji je sodelovalo 153 gasilcev, na prizorišču pa po pisanju Slovenske tiskovne agencije ostaja še požarna straža. Zagorelo je med obstoječim in novim delom centra, ki so ga nameravali odpreti prihodnji mesec. Vzrok požara in višina škode še nista znana.

Kot je za agencijo povedal vodja intervencije in poveljnik kranjske poklicne gasilske enote Andraž Šifrer, so gasilci nekaj minut pred 7. uro prejeli obvestilo, da gori pročelje trgovskega centra Qlandia v Kranju.» Mi smo se seveda takoj odzvali na dogodek,« je izpostavil in dodal, da je intervenciji sodelovalo 153 gasilcev iz 12 prostovoljnih gasilskih društev z območja Mestne občine Kranj, Gasilsko reševalne službe Kranj in Gasilske brigade Ljubljana.

                                                              Foto: Tomi Lombar, Delo

Poškodovanih v požaru niti med zaposlenimi niti med gasilci ni bilo. Zaposleni, ki so bili že v centru, in sicer le v Sparu, so se hitro evakuirali iz objekta. Na kraj dogodka pa so preventivno prišli tudi reševalci nujne medicinske pomoči, če bi slučajno prišlo do kakšne poškodbe, da bi lahko takoj nudili prvo pomoč.

»Uro in pol je trajalo, da smo požar lokalizirali. Še vedno pa glede na obsežnost požara poteka razkopavanje in nadzorovanje žarišč ter prezračevanje objekta. Tako na prizorišču ostaja požarna straža,« je pojasnil Šifrer in dodal, da vsaj dokler bo trajala gasilska intervencija, objekt ostaja zaprt.

                                                          Foto: Dejan Javornik, Slovenske novice

Vodja nakupovalnega centra Qlandia Kranj Meta Ahačič je za STA povedala, da je bil stari oziroma obstoječi del centra v požaru nedotaknjen in ga je treba le prezračiti ter očistiti. »Če bo šlo vse po načrtih, ga bomo morda še danes popoldan lahko odpreti.« Bodo pa verjetno morali preložiti otvoritev novega dela nakupovalnega centra, ki so ga načrtovali za 7. julij. »Ta dogodek je bil res velik šok in to tik pred načrtovanim odprtjem novega dela centra, ki smo se ga zelo veselili,« je izpostavila Ahačičeva.

Škoda še ni ocenjena, vendar Ahačičeva predvideva, da ne bo majhna. Požar je izbruhnil med starim delom in prizidkom, ni pa še jasno, kje točno. Prav tako še ni znan vzrok požara, ki ga bo ugotavljale pristojne službe na policiji.

                                                           Foto: Tomi Lombar, Delo

Gorenjski kriminalisti so s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija na kraju požara že zbrali prva obvestila in zavarovali stvari za nadaljnje delo. Prve ugotovitve kažejo, da je zagorelo pri enem od vhodov v stavbo, ogenj pa se je od tam razširil na ostrešje deloma starega in večinoma novega dela objekta.

Vzrok za požar kriminalisti še ugotavljajo in ga bodo lahko sporočili šele po vseh opravljenih kriminalističnih aktivnostih in preveritvah. »Več podatkov v tej fazi postopka ne moremo posredovati,« po poročanju STA pojasnjujejo pri kranjski policijski upravi.

Prijavi sovražni govor