V Lendavi se resno pripravljajo na kandidaturo za EPK 2025

Bo prestolnica bograča čez osem let tudi evropska prestolnica kulture?

Objavljeno
26. avgust 2016 18.03

Lendava - Ko je lendavski župan Anton Balažek pred časom prvič javno spregovoril o ideji, da bi Lendava kandidirala za Evropsko prestolnico kulture za leto 2025, ko bo po Mariboru 2012 spet na vrsti Slovenija, ga najprej nihče ni jemal resno. Toda potem je zamisel podprl občinski svet, zanimanje so pokazala mesta iz mejnih pokrajih sosednjih Hrvaške, Avstrije in Madžarske in zamisel dobiva vse bolj oprijemljive oblike. Danes so v Lendavi o EPK kot priložnosti za mlade številni udeleženci govorili tudi na mednarodni strokovni konferenci, ki je del letošnjega festivala Vinarium.


V sklopu festivala bo danes še predstava Goslač na strehi v lendavskem kulturnem domu, jutri bo praznik bograča Bogračfest v središču mesta, prihodnjo soboto, 3. septembra, bo po Lendavi prireditev Lendavska trgatev, v nedeljo, 4. septembra pa proslava prve obletnice odprtja razglednega stopla Vinarium. Del festivala je tudi likovna razstava grafik Joana Miroja, ki bo v lendavskem gradu na ogled do 30. septembra, od 25. avgusta do 4. septembra pa potekajo dnevi odprtih vrat vinotočev na lendavski vinsko - turistični cesti.


O kandidaturi Lendave za EPK je lendavski župan Anton Balažek danes dejal, da je volja pri njih velika, da obstaja tudi soglasje občinskega sveta, a da bodo s pripravami na kandidaturo, h kateri bo slovenska vlada potencialne organizatorje pozvala verjetno leta 2019, zaradi omejenih kadrovskih in finančnih zmožnosti morali začeti že letos. Del teh priprav je strokovna konferenca, na kateri so predstavniki Maribora in madžarskega Pecsa, kjer je že bila kulturna prestolnica Evrope, predstavili svoje izkušnje, slabosti in koristi, gostje iz hrvaške Reke pa so predstavili svoja pričakovanja, saj bo to mesto evropska prestolnica kulture leta 2020, ko je na vrsti Hrvaška.


»Moja naloga je, da do konca letošnjega leta pripravim strategijo kandidature, ki bo temeljila na tem, kar si želijo mali ljudje v Evropi. Prepričan sem, da je naša regija skupaj z obmejnimi območji Hrvaške, Madžarske in Avstrije zelo zanimiv paradiž, ki mu manjka samo nekaj malega,« je dejal župan Balažek. Gost današnje konference je bil tudi minister za kulturo Tone Peršak, ki je dejal, da se mu zamisel o kandidaturi Lendave za EPK zdi po eni strani izjemno drzna, po drugi strani pa zelo izzivalna za Slovenijo in EU, ker bi to prineslo novo dimenzijo v koncept Evropske prestolnice kulture. »Upam, da se bo ta drzna zamisel tudi uresničila in, če bo mogoče, bom k temu tudi sam kaj prispeval,« je dejal.