V letu 2014 je ZZZS plačal 60 srčnih operacij otrok v tujini

Operacija otroškega srca v tujini stane okoli 36.000 evrov. ZZZS: Operacije otrok v tujini so ekonomsko manj ugodne.

Objavljeno
06. oktober 2015 14.30
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − V današnjem Delu pišemo, da je UKC Ljubljana predlagal ustavitev programa otroške srčne kirurgije, ker v Sloveniji ni niti enega za to usposobljenega kirurga, za uspešno izvajanje programa pa bi morala biti vsaj dva. 

Iz ZZZS so za STA sporočili, da se o predlogu UKC ne morejo izrekati, ker da je za oblikovanje mreže javne zdravstvene službe pristojno ministrstvo za zdravje, in da ne vedo, koliko operacij je bilo v preteklosti izvedenih v Sloveniji. Imajo pa, kot so navedli, statistiko o tem, koliko srčnih operacij otrok, ki jih je plačal ZZZS od leta 2012, je bilo izvedenih v tujini.

Težave so se namreč pojavile leta 2012, ko je Slovenijo zapustil ustrezni srčni kirurg, ki je deloval v UKC Ljubljana. V letu 2012 je tako ZZZS na zdravljenje v tujino napotil devet otrok, v letu 2013 pet, v letu 2014 pa že 60 otrok. V letošnjem letu je do 30. septembra na zdravljenje v tujino odšlo 20 otrok. Pri tem so poudarili, da gre za le del srčnih operacij, ki so bile potrebne, in da se je del operacij izvajal pri nas.

Na ZZZS vse stroške za srčne operacije otrok v tujini, ki so jih plačali od leta 2012 do 30. septembra letos, ocenjujejo na 3,4 milijona evrov, kar pomeni, da ena takšna operacija stane okoli 36.000 evrov. Pri tem so pojasnili, da je napotovanje na srčne operacije v tujino ekonomsko manj ugodno. Neredki so namreč primeri, ko je treba za prevoz uporabiti tudi posebni medicinski letalski prevoz, katerega cena znaša praviloma okoli 7000 evrov, kar lahko predstavlja tudi že okoli 30 odstotkov vrednosti operacije v tujini, so dodali.