V Lipi ta konec tedna zabav še ne bo

Na Upravni enoti Ljubljana vlogo za izdajo dovoljenja za preostale dni v avgustu še obravnavajo.

Objavljeno
07. avgust 2013 20.39
Klub Lipa
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Upravna enota Ljubljana je danes izdala sklep o ustavitvi postopka izdaje dovoljenja gostinskemu lokalu Lipa za javno prireditev Lipa clubbing, ki je bila predvidena za 9. in 10. avgust, so sporočili iz upravne enote.

Napovedane javne prireditve na prostem, ki jo je prijavila lastnica Lipe Milena Zavašnik, v petek zvečer med 20. in 4. uro naslednjega dne tako ne bo. Zavašnikova je na Upravno enoto Ljubljana podala vlogo za začetek obratovanja 9. avgusta in potem vse konce tedna v avgustu.

A Zavašnikova očitno ni umaknila vloge za obratovanja tudi za preostale konce tedna v avgustu. Na Upravni enoti Ljubljana so namreč za STA pojasnili, da vlogo za izdajo dovoljenja za preostale dni v avgustu še obravnavajo.

Dovoljenje bo izdano le, če bo organizator v postopku izkazal zadostne ukrepe za zagotovitev reda, varnosti življenja in zdravja udeležencev in drugih oseb, varnosti premoženja ter da prireditev ne bo ogrožala javnega prometa in predstavljala nedopustne obremenitve okolja, so pojasnili.

Prireditvi so močno nasprotovali krajani Spodnjih Pirnič, kjer je lokal Lipa. Tam se je namreč 23. decembra 2005 zvečer zgodila tragedija, ko je v prerivanju pred gostiščem množica poteptala tri najstnice.

Dve 17-letnici sta poškodbam podlegli na kraju nesreče, medtem ko je 15-letnica umrla nekaj dni pozneje v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Lastnik diskoteke Robert Zavašnik, ki mu je sodišče zaradi povzročitve splošne nevarnosti dosodilo pet let zapora, ker kot organizator zabave ni poskrbel za varnost, se že štiri leta skriva pred roko pravice.

Predsednica krajevne skupnosti Pirniče Nada Prešeren je z razpletom zadovoljna. »Prav je, da je bil postopek ustavljen, kar je bilo tudi za pričakovati«, je za STA povedala Prešernova. Ta meni, da je poskušal organizator prireditve, ki ni dobil dovoljenja občine za opravljanje gostinske dejavnosti v nočnem času, zaobiti to prepoved in zadevo izpeljati preko sistema prijave prireditev.

Ocenjuje, da je delno za to kriva tudi naša zakonodaja, ki omogoča prireditve, za katere je očitno zelo lahko dobiti dovoljenje. Na to karto je po njenih besedah igral tudi organizator, ki je poskušal pripraviti dve vzporedni prireditvi, za kateri je potrebna privolitev oz. soglasje dveh uradnih organov. »Za notranjo prireditev naj bi dovoljenje izdala policija, za tisto na prostem pa upravna enota. Tako bi se zgodilo, da en organ za drugega ne bi vedel,« je še dejala Prešernova.