V ljubljanskem kliničnem centru ponekod tudi 29 stopinj

Ustrezno hlajenje imajo urejeno v okoli 40 odstotkov objektov.
Fotografija: Nove stavbe so hlajene, stare pa so zgrajene po starih standardih, kjer so le deloma uspeli zagotoviti ustrezno hlajenje. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Nove stavbe so hlajene, stare pa so zgrajene po starih standardih, kjer so le deloma uspeli zagotoviti ustrezno hlajenje. FOTO: Leon Vidic

V ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru marsikje še vedno nimajo klimatiziranih prostorov, zato v bolj izpostavljenih sobah brez klimatskih naprav temperatura lahko doseže tudi do 29 stopinj Celzija. Ustrezno hlajenje imajo urejeno le v okoli 40 odstotkov vseh objektov. Nove zgradbe so sicer opremljene z ustreznimi klimatskimi napravami, med starimi objekti pa jim je ustrezno hlajenje uspelo zagotoviti le na najbolj kritičnih oddelkih infekcijske klinike.

Poleg neustreznega hlajenja so stari objekti tudi slabo izolirani in imajo zastarelo napeljavo, ki ne dopušča priklopa novih električnih naprav. Zaradi pomanjkanja sredstev starih objektov, ki so zgrajeni po starih standardih, niso uspeli v celoti opremiti z ustreznim hlajenjem. S težavami se soočajo tudi pri zagotavljanju ustrezne vlažnosti in ustreznih temperatur na starejših prezračevalnih sistemih, ki le deloma omogočajo regulacijo  ter ob visokih zunanjih temperaturah, s katerimi smo soočeni v zadnjih dneh, ne zadostijo želenim potrebam.

Zdravstveni delavci so sicer sprejeli ukrepe, s katerimi bolnikom poskušajo olajšati bivanje. Ponoči, ko se vsaj nekoliko ohladi, zračijo prostore, podnevi pa poskrbijo za maksimalno senčenje prostorov in zapiranje oken. Za bolnike dodatno poskrbijo s pogostimi osvežitvami, jim pripravljajo osvežilne kopeli ter preoblačijo osebno in posteljno perilo. Kljub temu pa poskušajo razliko med zunanjimi in notranjimi temperaturami zadržati na šestih stopinjah Celzija, saj bi večja razlika negativno vplivala na telo.

Po poročanju Radia Slovenija je v trboveljski bolnišnici najhuje v sobah oddelka za dializo, kjer bolniki več ur na dializi ležijo na 30 stopinjah Celzija. Sistem hlajenja jim že šest let, tj. od kar so se preselili v trenutne prostore, ne deluje ustrezno. 

Danes se po napovedih vremenoslovcev obeta najbolj vroč dan v letošnjem vročinskem valu. Arso poroča, da so se v več krajih po Sloveniji temperature povzpele nad 30 stopinj Celzija. Najbolj vroče je bilo ob 14. uri v Novi Gorici, kjer se je živo srebro povzpelo na 35 stopinj Celzija. S tem pa temperaturni rekord, ki smo ga dosegli pred petimi leti, ni bil presežen. Takrat so v Cerkljah ob Krki namerili 40,8 stopinje Celzija.  


 

Preberite še:

Komentarji: