V ljubljanskem UKC suspendirali Boruta Peterlina

Revizija še ni končana.

Objavljeno
18. januar 2013 10.22
Posodobljeno
18. januar 2013 10.22
tlo_ljubljanska porodnisnica
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Le nekaj dni po poročanju medijev o spornih poslih Boruta Peterlina, vodje Inštituta za medicinsko genetiko, je vodstvo UKC spornega vodjo začasno suspendiralo, minister za zdravje Tomaž Gantar pa ga bo izločil iz skupine za pripravo novega zakona o biomedicini.

Spomnimo: Borut Peterlin je napotoval noseče ženske na genetsko analizo za downov sindrom v zasebno podjetje Medgen, to pa je pošiljalo vzorce krvi na Kitajsko. Nosečnice so za storitev odštele 900 evrov, od katerih jih je kar 500 ostalo v žepu posrednika, torej podjetja Medgen. Glavno vprašanje interne revizije, ki poteka v UKC Ljubljana, je, ali bi lahko te preiskave opravljal Inštitut za medicinsko genetiko sam, je povedal generalni direktor UKC Simon Vrhunec.

Podjetje Medgen ima od leta 1997 koncesijo in prejme na leto 230.000 evrov javnih sredstev. Minister za zdravje Tomaž Gantar je na tiskovni konferenci povedal, da bo ministrstvo preverilo kadre, ki jih to podjetje zaposluje, in ali sploh ima svoje laboratorije, za porabo javnega denarja pa je odgovoren ZZZS, ki vsako leto na novo sklene pogodbe s koncesionarji, torej tudi z Medgenom. Vseh koncesionarjev na sekundarni ravni je 350, zato ministrstvo rednega nadzora nad vsemi ne more izvajati, je dejal Gantar.

Srčne operacije pri dojenčkih

V UKC poteka tudi notranji nadzor zaradi srčnih operacij pri dojenčkih, vendar rezultatov še ni. »Nadzor je v sklepni fazi, a sklepa še nismo prejeli, da bi lahko povedali, kje so bile napake, če so bile,« je povedala strokovna direktorica UKC prof. dr. Brigita Drnovšek Olup.

Zaradi srčnih operacij pri najmlajših je bilo v zadnjih letih v UKC in medijih precej burno. Zdaj se UKC dogovarja za pomoč pri izvedbi operacij in šolanju domačih zdravnikov z bolnišnico v Münchnu. Strokovna direktorica pravi, da je treba medijsko poročanje umiriti: »Prihodnji mesec pridejo zdravniki iz Münchna k nam. Javnost in mediji se morate zavedati, da je to zelo občutljivo področje, zato si ne želimo negativnega medijskega poročanja pred sklenitvijo dogovora. Priti v državo, ki je negativno nastrojena, je težko. Ne bi hotela, da vse propade. Naš interes je dobra oskrba bolnikov,« je dejala strokovna direktorica.

Delo zunaj UKC

Medtem pa zdravniki UKC množično delajo zunaj UKC. Kot smo že pisali, jih je okoli 200 pridobilo potrebno dovoljenje za delo drugje, tudi pri zasebnikih – med njimi strokovna direktorica Brigita Drnovšek Olup. Domnevno enako število pa jih dela drugje brez dovoljenja, za kar je po zakonu (Zujf) predvidena prekinitev delovnega razmerja. Ali bo UKC uvedel samoplačniške ambulante in privabil zdravnike in njihove paciente nazaj v UKC?

Simon Vrhunec temu ni naklonjen: »Sem velik zagovornik javnega zdravstva. Zato smo v UKC proti prelivanju javnih programov in javnih sredstev k zasebnikom. Izkušnje iz tujine kažejo, da imajo pri takem mešanju korist zasebniki, v škodo javnemu. Moramo iskati tudi druge vire financiranja, zato se organiziramo, da bi izvajali tudi tržno-zasebno dejavnost, a smo previdni. Tržna dejavnost lahko ogrozi javno,« je dejal Vrhunec.