V Luki Koper rekordno število pretovorjenih avtomobilov

Danes so presegli skupno število 754.409 pretovorjenih avtomobilov v letu 2018, ki je do zdaj veljalo za rekordno.
Fotografija: Stopnja rasti prometa avtomobilov je glede na dostopne podatke izjemna, saj so vsa ostala evropska pristanišča oziroma terminali, tako v Sredozemlju kot na severu Evrope, dosegli bistveno manjše stopnje rasti, poudarjajo v Luki Koper. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Stopnja rasti prometa avtomobilov je glede na dostopne podatke izjemna, saj so vsa ostala evropska pristanišča oziroma terminali, tako v Sredozemlju kot na severu Evrope, dosegli bistveno manjše stopnje rasti, poudarjajo v Luki Koper. FOTO: Leon Vidic/Delo

Število pretovorjenih avtomobilov na avtomobilskem terminalu v Luki Koper je danes zjutraj preseglo 754.409. S tem je bilo preseženo skupno število pretovorjenih avtomobilov v letu 2018, ki je do zdaj veljalo za rekordno, so sporočili iz Luke Koper. Ob tem so prepričani, da bo končna številka letošnjega pretovora vozil še višja.

Pretovor avtomobilov je bil med januarjem in septembrom letos za 20 odstotkov višji kot v enakem obdobju lani. To »ima v trenutnih negotovih časih, ko se avtomobilski trg in globalna logistika nasploh soočata z občasnimi prekinitvami dobavnih verig, preobremenjenostjo ladijskih in skladiščnih kapacitet ter vplivi nepredvidljivih geopolitičnih dogajanj, še posebno težo,« so v sporočilu za javnost zapisali v upravljalcu koprskega pristanišča.

Višji pretovor tako v izvozu kot uvozu

Višji pretovor letos beležijo tako v izvozu, predvsem za Bližnji in Daljni vzhod, kot tudi v uvozu, kjer se znatno povečuje delež električnih vozil, povečini kitajske proizvodnje. Stopnja rasti prometa avtomobilov je glede na dostopne podatke izjemna, saj so vsa ostala evropska pristanišča oziroma terminali, tako v Sredozemlju kot na severu Evrope, dosegli bistveno manjše stopnje rasti, poudarjajo v Luki Koper.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Visoko stopnjo rasti pripisujejo predvsem preusmeritvi blagovnih tokov, ki so jih v Luki, kot pravijo, uspeli pridobiti z zanesljivimi storitvami in zmogljivostmi, zgrajenimi v zadnjih letih. Nove površine za avtomobile načrtujejo tudi v prihodnjem letu.

»Potrebam na trgu želimo aktivno slediti tudi s številnimi infrastrukturnimi naložbami, sistemskimi nadgradnjami in izboljšavami delovnih procesov. Ena od pomembnejših naložb, ki se izvajajo na terminalu za avtomobile in RO-RO, je ureditev prepotrebnih odprtih skladiščnih površin za avtomobile in druga vozila, ki bo zaključena predvidoma v drugi polovici 2023,« je ob pomembnem mejniku dodal predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast.

Preberite še:

Komentarji: