V Luki Koper zavrnili 12 ton s salmonelo okuženih piščančjih jeter iz Brazilije  

Meso naj bi bilo namenjeno za izdelavo paštet na Madžarskem.

Objavljeno
18. september 2017 18.08
Maja Prijatelj Videmšek
Maja Prijatelj Videmšek
Čeprav Brazilija trdi, da je po izbruhu afere Šibko meso poostrila nadzor, njeno pokvarjeno meso še vedno preplavlja Evropo. Letos je bilo zavrnjenjih 420 pošiljk, glavni vzrok je bila prisotnost salmonel, pa tudi ostankov antibiotikov.

Desetega avgusta so tudi v Luki Koper odkrili slabih 12 ton piščančje drobovine, okužene s salmonelo. Piščančja jetrca so prišla iz obrata za pakiranje mesa BRF, ki je na seznamu tistih, za katere je evropska komisija državam članicam naložila poostreni nadzor nad vsemi pošiljkami mesa. Pošiljka, ki je bila namenjena na Madžarsko, najverjetneje za mesno-predelovalno industrijo (paštete), je bila pred vzorčenjem zadržana, zatem zavrnjena in napotena nazaj v Brazilijo. V naslednjih dneh inšpektorji pričakujejo še eno pošiljko drobovine iz istega obrata. Tudi ta bo zadržana do izvida odvzetega vzorca.

Vrsta salmonele, s katero je bilo meso okuženo, po besedah direktorice inšpekcije za varno hrano Andreje Bizjak sicer ne sproža akutnih zdravstvenih težav, ki lahko povzročijo tudi smrt, a ne glede na to prisotnost salmonele v nobenem živilu ni dovoljena.

Druga večja pošiljka spornega mesa letos

Omenjena pošiljka v Luki Koper je od začetka afere prva zavrnjena pošiljka zdravstveno spornega mesa iz Brazilije v Sloveniji. Za 405 ton brazilske perutnine, ki je bila aprila uvožena preko Nizozemske, se je pokazalo, da je bila varna za uživanje. Ni pa to edina pošiljka zdravstveno oporečnega mesa pri nas v razmeroma kratkem obdobju. Prav tako aprila so inšpektorji za varno hrano pri rutinskem vzorčenju mesa v hladilnicah iz sistema skladišč trgovine Hmezad našli s salmonelo okužene piščančje prsi, uvožene iz Tajske. V pošiljki jih je bilo nekaj več kot dve toni, vendar je bilo 700 kilogramov porabljenih - najverjetneje zaužitih - že pred odvzemom vzorcev za laboratorijsko analizo. Bizjakova zato meni, da bi bilo treba podrobneje preverjati tudi pošiljke mesa iz drugih neevropskih (azijskih in južnoameriških) držav, ne le Brazilije. Zlasti pa bi morali poostriti nadzor na vstopnih točkah v EU Nizozemska in Španija, preko katerih se v Evropo uvozi veliko živil.

Sistemska korupcija, ki sega do brazilskega predsednika

Afera Šibko meso je razkrila sistemsko korupcijo pri podeljevanju potrdil o varnosti in kakovosti za uživanje neprimernega perutninskega in govejega mesa. Brazilska podjetja za predelavo in pakiranje mesa, tudi dve največji, BRF in JBS, so podkupovala inšpektorje za hrano, da so za meso, ki ni bilo ustrezno za uživanje ali mu je potekel rok trajanja, izdajali potrdila za prodajo. Država je v aferi, ki je s položaja odnesla več deset državnih uradnikov, za zapahe spravila oba lastnika enega vodilnih podjetij za predelavo mesa JBS, brata Batisto, segala pa naj bi do samega brazilskega predsednika Michela Temerja - ta je obtožen prejetja 11,5 milijonov dolarjev podkupnine od podjetja JBS -, utrpela veliko finančno škodo. Izgubila je med 250 in 300 milijonov dolarjev izvoznih prihodkov, izvoz mesa je takoj po izbruhu afere padel za 20 odstotkov.

V prvih šestih mesecih se je izvoz piščančjega mesa zmanjšal za pet odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, izvoz svinjine pa za tri odstotke. Številni obrati za predelavo in pakiranje mesa so se zaprli, odpuščenih je bilo veliko delavcev. Inšpekcijski organi so kontejnerje z brazilskim mesom ustavljali sredi oceanov in jih nadrobno pregledovali, stroške pregledov pa so morali nositi brazilski izvozniki.

Popravljanje ugleda z lažmi

Brazilski minister za kmetijstvo, živinorejo in oskrbo s hrano Blairo Maggi je zagotovil, da vlada pripravlja nov, okrepljen sistem inšpekcijskih nadzorov. Združenje brazilskih pridelovalcev živalskih beljakovin (Apba), ki je predstavnik sektorja prašičereje in perutninarstva, pa je bilo ves čas vodilni akter v mednarodni kampanji popravljanja ugleda brazilskega mesa. Na svoj bienalni kongres je povabilo preko 50 mednarodnih novinarjev, da bi jim prikazalo svojo plat zgodbe - še vedno vztraja, da meso ni bilo pokvarjeno, temveč mu je »zgolj« potekel rok trajanja -, in se pohvalilo z izvoznimi dosežki, piše Reuters.

Zadnji poslovni res rezultati kažejo, da si je največja izvoznica govedine, perutnine in četrta največja izvoznica svinjine od pretresa opomogla. Avgusta je dosegla najvišji izvoz v letošnjem letu, s katerim je za 34 odstotkov presegla lanski avgustovski izvoz. Pri prepovedi uvoza brazilskega mesa, ki jo je sprva uveljavilo 46 držav, tudi EU, Kitajska in Južna Afrika, pa vztraja le še sedem manjših držav, ki uvozijo manj kot pol odstotka brazilske mesne proizvodnje.