V mariborskem UKC zadovoljni z odzivom na Doro

V sklopu Dore v UKC Maribor slikajo 40 žensk na dan, kriterijem presejalnega programa jih ustreza več kot 14.400.

Objavljeno
08. november 2013 23.55
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, ki se je junija priključil presejalnemu programu za raka dojk Dora, so od takrat slikali malo več kot 600 žensk. V prihodnje bi jih radi še več in želijo izvajati še diagnostično dejavnost, kar pa je pogojeno z opremo in kadri.

Žensk, ki ustrezajo kriterijem za sodelovanje v programu Dora (starost med 50 in 69 let), je v Mestni občini Maribor več kot 14.400, od začetka novembra jih na slikanje pokličejo 40 na dan. Vodja nacionalnega programa Dora Maksimiljan Kadivec je dejal, da je bila odzivnost v Mariboru do zdaj skoraj 80-odstotna, »kar je za začetek zelo dobro«. Najprej je slikanje v mariborskem UKC potekalo samo en dan na teden, jeseni pa kar štiri dni. »Načrtujemo, da bi povečali število naročenih žensk iz te regije,« je dejal Kadivec in dodal, da mora hkrati s slikanjem teči morebitna nadaljnja obravnava (v nekaj dneh je treba narediti dodatni pregled, punkcijo itd.), za kar pa bi potrebovali dodatno opremo in kadre.

V Mariboru slikajo, v Ljubljani jih odčitavajo

Mariborski UKC sicer v sklopu Dore za zdaj izvaja le presejalno slikanje, medtem ko slike odčitavajo radiologi Onkološkega inštituta Ljubljana, kamor ženske tudi napotijo na dodatne obravnave. »V UKC Maribor se bomo trudili, da v najkrajšem mogočem času zagotovimo dovolj ustrezno izobraženih radiologov in drugih profilov zdravnikov, tako da bomo čim prej postali drugi diagnostični center v državi,« je dejala strokovna direktorica Darja Arko. Za zdaj imajo v UKC Maribor v tem programu le enega usposobljenega radiologa odčitovalca, to je Tomaž Frangež. Pravi, da naj bi jih v letu ali dveh v ekipi imeli od štiri do pet, »kar bo temelj za kakovostno samostojno delo«.

»Ženske z območja mestne občine so telefonsko klicane, medtem ko se druge z območja Podravja lahko same prijaviti prostovoljno s klicem na klicni center v Ljubljano, kjer prejmejo datum. Preostale ženske iz širše regije bodo za zdaj morale pristopati na do zdaj uveljavljeni način v centre za bolezni dojk v regiji,« je povedal Frangež.

Cilj je umrljivost zmanjšati za 30 odtotkov

Na Onkološkem inštitutu slikajo približno 25.000 žensk na leto. Cilj Dore je znižati umrljivost pri raku dojk za 30 odstotkov, kar v Sloveniji pomeni približno 130 žensk na leto, pravi Maksimiljan Kadivec.