V mariborskem zavetišču z mikrosporijo okužene vse mačke in trije psi

V zavetišču, kjer zatrjujejo, da delujejo nemoteno, bodo spoštovali navodila veterinarske bolnice v Mariboru.

Objavljeno
15. marec 2012 16.49
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Maribor - Veterinarska inštituta iz Ljubljane in Maribora, ki sta opravljala analizo odvzetih vzorcev na živalih v mariborskem zavetišču, s katerimi so preverjali okuženost z mikrosporijo, sta ugotovila, da je bolezen potrjena na vseh v zavetišču živečih mačkah in pri treh psih, so danes sporočili iz mariborskega zavetišča, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kot so ob tem dodali, je strokovno navodilo za nadaljnje postopke izdelala Veterinarska bolnico Maribor, vodstvo zavetišča pa bo njihove napotke dosledno upoštevalo.

Vse mačke so tako že na štiritedenski terapiji, po preteku časa zdravljenja pa bodo ponovno testirane. V primeru negativnih izvidov bodo ponovno na voljo zainteresiranim posvojiteljem, v vmesnem času pa mačk iz zavetišča ne morejo oddajati.

Okužene pse so fizično ločili od ostalih psov v zavetišču in tudi ti so na enako predpisani terapiji. Vse okužene živali oskrbuje ena oseba, ki je primerno zaščitena, prostori pa se redno razkužujejo po posredovanih strokovnih navodilih.

Življenje v zavetišču sicer teče nemoteno naprej, pojasnjujejo v zavetišču, kjer so v začetku tedna znova podaljšali sprehajalni čas tudi na popoldanske ure. Tako lahko sprehajalci zdaj zavetišče obiščejo od ponedeljka do petka med 11. in 14. uro ter med 16. in 17. uro. Ob tem so izvedli že dve izobraževanji za sprehajalce, ki se ju je doslej udeležilo že več kot trideset ljudi. Zaradi izjemnega zanimanja, prijavilo se je namreč več kot 50 ljudi, se bodo izobraževanja nadaljevala, dokler bo zanje zanimanje.

V mariborskem zavetišču sprehajanje psov omogočijo vsem, ki opravijo omenjena izobraževanja, v katerih jim kinološki strokovnjak razloži osnove kinologije in pričakovano vedenje odgovornega sprehajalca, še piše STA.