V Mariboru danes četrta vstaja - tokrat bodo pekli hobotnico

Vstaja bo tokrat potekala pod geslom Specimo hobotnico, zahtevali bodo razpustitev mestnega sveta. Shoda tudi v Kranju in Trebnjem.

Objavljeno
14. december 2012 06.45
Posodobljeno
14. december 2012 08.00
Miha Rubin, Marjana Hanc, Bojan Rajšek,Ti. K.
Miha Rubin, Marjana Hanc, Bojan Rajšek,Ti. K.
Maribor - Na Trgu svobode bo popoldan pod geslom »Spečimo hobotnico« potekala 4. mariborska vstaja, organizirana preko facebooka; v ospredju tokratne vstaje je zahteva za razpustitev mestnega sveta, potem ko je župan Franc Kangler nedavno napovedal odstop, v sredo pa mu državni svet ni potrdil mandata v drugem domu parlamenta.

»Še vedno nas mnogi sprašujete, zakaj ves čas govorimo o hobotnici in kaj sploh hobotnica predstavlja. Gre za skupino ljudi, zbrano okoli Franceja in njegovih podrepnikov, ki so ugrabili Maribor,« piše na facebook profilu Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora.

Kot so zapisali, je Kangler res napovedal odstop, a to po njihovem ne pomeni nič, dokler se ne razpusti mestni svet, ki je njegova podaljšana roka in deluje naprej. »Z odstopom Franceja smo dobili prvo bitko, nikakor pa še nismo zmagali. Dokler bodo Francejevi podrepniki v mestnem svetu s svojo večino harali dalje, bo Franca še naprej prisoten v mariborski občini, kar je zelo škodljivo. Tega pa ne smemo dovoliti,« so zapisali na facebooku.

Vendar za zdaj nič ne kaže na razpustitev mestnega sveta; skupina opozicijskim mestnih svetnikov je zahtevala sklic izredne seje, na kateri bi razpravljali o tem, a ji za zdaj manjka en glas za sklic seje. Tako ali tako pa koalicijski svetniki doslej niti niso bili naklonjeni samorazpustitvi mariborskega mestnega sveta.

1. trebanjski punt - v pričakovanju velikih protestov zoper skorumpirane župane

Danes ob 16. uri bo v Trebnjem potekal prvi protest zoper vse skorumpirane župane, na katerem bodo protestniki zahtevali nepreklicen odstop tudi njihovega župana Alojzija Kastelica.

Skupina na družabnem omrežju Facebook je sporočila, da gre za prvi trebanjski punt, ki bo
potekal pod geslom »Narod postavlja - narod odstavlja«.

Neznana skupina že skoraj mesec dni poziva Kastelica, da nemudoma odstopi s položaja župana, ker je edini pravnomočno obsojeni slovenski župan, očitajo pa mu tudi korupcijo in maščevalnost do ljudi, ki ga ne podpirajo oziroma ga kritizirajo. Kastelic tudi ne živi v občini Trebnje (tu ima prijavljeno zgolj stalno prebivališče), medtem ko ima začasno prebivališče, kjer prebiva, prijavljeno v sosednji mirnski občini v naselju Zagorica.


»Ne želimo, da se kdorkoli od nas izpostavlja in nato naleti na probleme in si nenazadnje pripenja tudi zasluge. Delujemo kot skupina,« so še zapisali na Facebooku.

Pravijo tudi, da se ne borijo za oblast, temveč za lepšo prihodnost trebanjskih občanov. Na protestni shod so organizatorji povabili tudi ostale skupine, zlasti iz Maribora, Ljubljane in Novega mesta. Koliko ljudi se bo danes resnično zbralo v parku za občinsko zgradbo, je nemogoče napovedati, saj so za danes napovedani tudi protesti v Mariboru, Ajdovščini, Kranju in Litiji.

Do tega trenutka beleži spletna stran, na kateri župana Kastelica pozivajo k odstopu, 854 podpornikov oziroma všečkov, kar je preseglo vsa pričakovanja organizatorjev spletne strani »Alojzij Kastelic, odstopi s položaja župana občine Trebnje«.

Po vzoru na mariborsko vstajo zoper tamkajšnjega župana Franca Kanglerja je tudi geslo Trebanjcev »Gotov je«.

Tretji shod v Kranju

Danes, v petek, ob 16. uri je na Slovenskem trgu napovedan tretji shod proti politični eliti in kranjskemu županu Mohorju Bogataju, ki ga je preko družbenega omrežja sklicala Facebook skupina Gorenjska vstaja. Kot pravijo zase, skupina nima stricev iz ozadja ali političnih interesov, združuje jih težnja po boljšem življenju. Tokrat pod gesloma: Ne boste nas delili, ne boste nam vladali! in Ejga, fertik je.

Tudi ta shod, enako kot prejšnja dva, ni prijavljen, od policije pa nam ni uspelo izvedeti, ali bodo tudi tokrat pred zgradbo občinske stavbe na Slovenskem trgu namestili kovinske ograje. Ko smo župana Mohorja Bogataja vprašali, ali ve, zakaj ljudje že tretjič protestirajo tudi proti njemu, je odgovoril, da ne ve, nato pa je še dodal, da so bili nekateri protestniki v Sloveniji tudi plačani. Formalno ni dobil nobenega protestnega pisma oziroma zahteve, naj odstopi. Na vprašanje, koliko škode je bilo na prvem protestu, pa je odvrnil, da sta bili razbiti dve okni in da je to poravnala zavarovalnica.

Sicer pa je bilo na protestih v Kranju zaslediti več opazk na račun mestnih svetnikov, vpletenih v takoimenovano mesno afero. Najnovejša ugotovitev je, da poziv nadzornega odbora, ki je zahteval, da svetniške skupine vrnejo nenamensko porabljen denar za ogromne količine hrane, pijače in poslovna darila, nima pravne podlage. »Le moralno bi bilo, da ga vrnejo,« pravi direktor občinske uprave Mitja Herak.

Popoldan druga prekmurska vstaja v Murski Soboti in prvi protest Lendavčanov proti korupciji

Drugi protestni shod (Druga prekmurska vstaja) Prekmurcev na Trgu zmage v Murski Soboti je napovedan za 16. uro. Na facebooku je udeležbo napovedalo 338 ljudi, možno udeležbo pa 232 ljudi.

Blizu 2000 povabljenih se še ni odločilo, ali bo prišlo na Trg zmage. Paroli današnjega shoda sta enaki, kot na prvem minuli petek, na katerem je protestiralo 2500 ljudi, in sicer Gron je vdaro in Folga nam.

Ob vabilu na popoldanski shod je objavljena fotokopija slike premiera Janše z napisoma Gotof je in Gron je vdaro. Policija, ki ni pričakovala tako množične udeležbi na petkovem shodu, se pripravlja na popoldansko dognanje na Trgu zmage.

Prav tako za 16. uro je napovedan prvi protestni shod Lendavčanov. Na facebooku je udeležbo že potrdilo 125 ljudi, 95 jih je napovedalo možnost, da pridejo pred hotel Elizabeta, 1000 povabljenih pa se še ni odločilo.

Lendavčani so popoldanske proteste poimenovali Shod proti korupciji. Po napovedih se bodo protestniki s ploščadi pred hotelom Elizabeta odpravili pred bližnjo občinsko stavbo.