V Mariboru ne načrtujejo podražitev javnih storitev

Odpis dolgov najrevnejšim ocenjujejo na 60.000 evrov, mariborska javna podjetja pa zaradi izgube ne bodo dvignila svojih cen.

Objavljeno
28. julij 2015 17.53
Slovenija, Maribor, 28.6.2010 - BURNAC Danilo, direktor Mariborskega vodovoda foto:Tadej Regent/Delo
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor − Dolgov do javnih podjetij je seveda veliko več, vendar javna podjetja vseh ne bodo odpisala, saj bodo morali upravičenci izpolnjevati določene pogoje, ki pa jih pristojni še niso natančno določili.

Mariborski vodovod je imel, denimo, konec lanskega leta za 414.000 evrov terjatev, od tega v Mestni občini Maribor (MOM) 348.000 evrov oziroma 61 odstotkov celotnega dolga, je razkril direktor Vodovoda Danilo Burnač. MOM je doslej tudi edina občina, ki je na vodooskrbnem območju Mariborskega vodovoda sklenila ta dogovor.

Ni točnih podatkov o dolžnikih

»Ti podatki še ne pomenijo, da bo dolg v resnici odpisan, ker ni mogoče oceniti, kateri dolžniki izpolnjujejo v zakonu predpisane pogoje za odpis in jih bodo tudi dejansko uveljavljali. V vmesnem času svoje naredijo tudi naše in izvršbe upraviteljev, zato se ta dolg ves čas spreminja,« poudarja Burnač.

Po njegovih besedah natančnega podatka o številu dolžnikov ni, ker je večina dolga, skoraj 80 odstotkov, nastala v večstanovanjskih objektih, o teh uporabnikih pa vodovod nima podatkov, ampak imajo te upravitelji. »V Mestni občini Maribor je takih dolgov 90 odstotkov.«

V komunalnem podjetju Snaga dolgove v manjšem obsegu pod določenimi pogoji že odpisujejo, in sicer približno 12.000 evrov na leto. Zaradi odpisov dviga cen ne načrtujejo, saj njihovo oblikovanje določa uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, ki jasno opredeljuje, kaj cena storitve lahko vsebuje, ter omejuje dobiček iz opravljanja storitev, pojasnjujejo v Snagi.

Terjatev do fizičnih oseb za 350.000 evrov

Konec junija so fizične osebe Snagi dolgovale 560.000 evrov, od tega za dolgove v višini 386.000 evrov že tečejo sodni postopki. A zakon predvideva odpis dolgov, ki so zapadli 31. decembra 2013, zato je ta znesek nekoliko manjši. Terjatev do fizičnih oseb imajo za približno 350.000 evrov, od tega jih je za 341.000 evrov že v sodnih postopkih.

V Energetiki Maribor po besedah direktorja Alana Perca večjega odpisa dolgov ne načrtujejo, saj uporabnikom, o katerih med izvršilnim postopkom ugotovijo, da dolgov ne bodo mogli poravnati, te sproti odpisujejo, zato novi odpisi tudi ne bodo imeli večjega vpliva na poslovanje podjetja. »O kakršnem koli povišanju cene naših storitev zaradi odpisa dolgov pa nismo nikoli razmišljali,« poudarja Perc.

V Javnem medobčinskem stanovanjskem skladu Maribor poudarjajo, da so aktivno preučili možnosti za izvedbo ukrepa odpisa dolgov najemnikom, a izračunov še nimajo. Izgube ne bodo pokrivali z višanjem najemnine, saj je ta določena z uredbo in je sklad ne more zvišati. Ob podpisu sporazuma je župan Fištravec povedal, da nekateri za najemnine dolgujejo tudi do 10.000 evrov.

Na MOM so medtem pojasnili, da lahko občina neposredno odpiše dolgove v vrtcih in šolah, katerih ustanoviteljica je. Ta številka še ni znana, prav tako še niso sestavili končnega seznama subjektov, ki bodo odpisali dolgove. Po besedah šefa vodovoda Burnača bo morala dati MOM enotne usmeritve za vsa javna podjetja.