V Mariboru operacije še odpadajo

Anestezija: Zdravniku manj kot avtomehaniku?

Objavljeno
21. januar 2016 19.49
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana – Kdaj bodo operacije v UKC Maribor nehale odpadati in bo operativni program končno stekel normalno, po včerajšnjem sestanku pri ministrici Milojki Kolar Celarc ni povsem jasno. Gregor Pivec, direktor UKC Maribor, se je odločil, da ne bo vzel na delo domačih anesteziologov, ampak namerava zdravnike poiskati v tujini. Lani je v UKC Maribor odpadlo 571 operacij v vrednosti 950.000 evrov. Kaj so ponudili ljubljanski anesteziologi?

»Na svojem delovnem mestu v UKC Ljubljana delamo anesteziologi ne samo zakonsko določenih 176 ur na mesec, ampak v povprečju 280 ur na mesec. Pripravljeni smo bili vzeti vsak po teden dni dopusta in delati v Mariboru v svojem prostem času za primerno plačilo, to je za znesek, ki ga zdravstvena blagajna plačuje za anesteziologa,« je povedal Bojan Kontestabile, specialist anesteziolog iz UKC Ljubljana. To plačilo je 100 evrov bruto, kar pomeni 50 evrov neto na uro za zdravnika. Za ta namen so ustanovili družbo, organizirano kot neprofitni zavod, prek katerega bi v Mariboru delalo na začetku okoli 30 anesteziologov iz Ljubljane. Direktor Pivec se za ponujeno ni ogrel, nasprotno, meni, da je to izsiljevanje.

Znesek je povsem primerljiv s ceno nekaterih drugih profilov, ki jih najemajo bolnišnice, denimo s serviserji operacijskih miz ali računalnikarji.

»Delam na oddelku za kardiovaskularno kirurgijo, in sicer pri transplantaciji srca in jeter, kar znamo samo štirje v Sloveniji. Kadar delamo nadure, nas plačujejo po 17 evrov neto na uro. Se vam zdi to veliko? Avtoelektričar Honde dobi 65 evrov bruto. Se vam zdi čudno, da odhajajo zdravniki v tujino?« sprašuje dr. Kontestabile. Štirje zdravniki iz tujine in prevajalci najbrž ne bodo cenejši, ampak celo dražji.