V Mariboru razmišljajo o prekinitvi pogodbe za radarje

V primeru nadaljnjega neizpolnjevanja pogodbe bo zoper Iskra Sisteme vložena tožba za znesek 126 milijonov evrov.

Objavljeno
28. februar 2013 13.03
regent/rmariborski radarji
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Maribor - Mariborski mestni svet se je danes ob poostrenih varnostnih ukrepih sestal na redni seji, na kateri bo v drugem branju obravnaval proračun za letošnje leto. V zadnjem trenutku se je na dnevnem redu seje znašel predlog sporazumnega prenehanja pogodbe z družbo Iskra Sistemi, ki je v mestu postavila sporne radarje.

Kot piše v gradivu za sejo, so predstavniki podjetja Iskra Sistemi Mestni občini Maribor (MOM) sporočili, da bo v primeru nadaljnjega neizpolnjevanja pogodbe zoper njo vložena tožba za znesek 126 milijonov evrov.

»V nadaljevanju razgovora so predstavniki Iskre izrazili načelno pripravljenost, da se pogodba sporazumno razveže s tem, da MOM odkupi del sistema, ki je v funkciji,« še piše v gradivu, o katerem bodo mestni svetniki odločali pozneje danes.

Občina je s podjetjem Iskra Sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo, po kateri bo podjetje v obdobju štirih let posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu, pri tem pa naj bi se del plačanih kazni stekal na njegov račun.

Prve radarje so postavili sredi oktobra, a je bila že nekaj dni pozneje vrsta radarjev po mestu uničenih, vrstili pa so se množični protesti, ki so naposled vodili do odstopa župana Franca Kanglerja. Plačilnih nalogov zaradi prekoračitev hitrosti še niso začeli izdajati, saj čakajo na mnenje državnih institucij o pogodbi.

Začetek današnje seje mestnega sveta je sicer zaznamovala razprava o upravičenosti sprejemanja občinskega proračuna tik pred nadomestnimi volitvami. Na koncu so svetniki večinsko odločili, da o tej točki dnevnega reda kljub vsemu razpravljajo.

Seje se udeležujejo tudi trije protestniki, ki zaenkrat mirno v ozadju dvorane spremljajo razpravo. Kot so povedali ob prihodu, želijo s svojo navzočnostjo pokazati, da mestni svet sprejema pomembne stvari, ki bi jih javnost morala pozorno spremljati.

Upajo tudi, da bodo mestni svetniki po sprejemu proračunu odstopili, kot so nedavno napovedali. Ob prihodu na sejo je odločenost za odstop med mestnimi svetniki potrdil le Alojz Križman iz Liste za Maribor.