V Mariboru že drugič Živa knjižnica za preseganje sterotipov

V knjižnici so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralcem ali bralko odpirajo vrata v lastne zgodbe in izkušnje.

Objavljeno
17. junij 2013 14.52
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si

Mribor - V času Festivala Lent, petek 28. in soboto 29. junija, bo v Mariboru že drugo leto zapored odprla svoja vrata Živa Knjižnica. Projekt Živa knjižnica ozavešča in izobražuje o vrednotah, človekovih pravicah ter spodbuja razpravo o predsodkih in stereotipih v slovenski družbi.

Knjige so v tem primeru ljudje, ki z bralcem spregovorijo o predsodkih in stereotipih s katerimi se srečujejo vsak dan. Letos se bo odvila kot del programa Živih dvorišč na Gosposki ulici 11 v centru mesta Maribor.

Namen Žive knjižnice je odpravljanje predsodkov, ki jih Slovenci nemalokrat gojimo do svojih prijateljev, sosedov ali tujcev. Ljudje smo si različni. Prihajamo iz okolij, ki se med seboj razlikujejo in pogosto vplivajo na našo osebnost, poglede in stališča.

Bralec ali bralka je lahko kdorkoli, ki se želi soočiti z lastnimi predsodki

Živa knjižnica sooči bralca/bralko z lastnimi predsodki in stereotipnimi predstavami ter nudi konkretno možnost se v živo srečati z lastnim stereotipom. Knjige v Živi knjižnici so namreč predstavnice in predstavniki različnih manjšin, družbeno ogroženih skupin oziroma vsi, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in so pripravljeni govoriti o svoji izkušnji ter jo deliti z obiskovalci knjižnice.

Živa knjižnica deluje kot katerakoli druga knjižnica: izposoja poteka za določen čas, bralci in bralke pa si lahko, potem ko knjigo preberejo in jo vrnejo, izposodijo novo. V Živi knjižnici so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralcem ali bralko odpirajo vrata v lastne zgodbe in izkušnje. Bralec ali bralka je lahko kdorkoli, ki se želi v 30 minutah soočiti z lastnimi predsodki in stereotipi .

Letošnja Živa knjižnica bo pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor ponudila veliko novih knjig, ki so pripravljene na branje, vprašanje je le, ali so se ljudje pripravljeni soočiti s svojimi stereotipi.