V Medijskih toplicah bo pelo orožje

Hotel Medijske toplice v stečaju je na prvi javni dražbi namesto kupca dobil - brezplačnega najemnika, hrastniško društvo za šport in rekreacijo Škorpijon.

Objavljeno
22. avgust 2017 23.12
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Zagorje - Hotel Medijske toplice (HMT) v stečaju je na prvi javni dražbi namesto kupca dobil - brezplačnega najemnika, hrastniško društvo za šport in rekreacijo Škorpijon, ki bo notranjščino propadlega hotela »preuredilo« v prizorišče airsofta, vojaške simulacijske igre, ki ima v Sloveniji kakšnih dva tisoč privržencev.

»Ni idealno, a boljše lokacije za airsoft ta hip ni daleč naokrog,« je za Delo najnovejšo pridobitev komentiral Dejan Pusovnik, Škorpijonov zakoniti zastopnik, ki je od stečajnega upravitelja HMT Igorja Bončine dovoljenje za uporabo kompleksa na 24.000 kvadratnih metrih dobil sredi tega meseca. Dovoljenje velja do preklica oziroma do prihoda morebitnega novega lastnika HMT. Bončina ga bo po neuspešni prvi javni dražbi, kjer je kompleks ponujal za izklicno ceno 1,4 milijona evrov, z diskontom poskušal znova prodati že v prihodnjih tednih.

Člani Škorpijona morajo v zameno za brezplačni najem skrbeti za okolico in varovati objekt pred nedovoljenim vstopom. Kompleks so vandali od leta 2009, kar sameva, popolnoma opustošili in uničili vso notranjo opremo, medtem ko je zunanje bazene načel zob časa.

»Vsak teden znova vdrejo v hotel, čeprav smo zaprli vse vhode. Veliko ne pomagajo niti nove ključavnice, ki smo jih namestili,« pravi Pusovnik. Predvidoma v mesecu dni v HMT napoveduje prvi uradni »airsoft spopad« z orožjem na plastične kroglice. V dogovoru z društvom si ga lahko pride ogledat tudi občinstvo. Notranjost so zainteresiranim pripravljeni tudi sicer razkazati kadarkoli, saj želijo odgnati vsak dvom o škodljivem početju. »Škorpijonovci« so v kratkem času najema v kompleksu že izvedli tudi čistilno akcijo. »Če bi imeli elektriko, bi še posesali,« se šali Pusovnik in dodaja, da plastične kroglice hotelskih sten bolj že ne morejo uničiti, kot so jih: »Kvečjemu pustijo kakšen rdeč madež.«

Šal pa, ko gre za nekdanji turistični ponos kraja, ne poznajo Izlačani. Razjarjena domačina sta člane društva presenetila ravno med čiščenjem, misleč, da so vandali. »Povedali smo jima, da ne delamo škode, ampak jo preprečujemo.«

Na lastno odgovornost

»Škorpijonovci« se na igrah dobivajo približno dvakrat na mesec. Strahu, da bi na Izlakah vsak teden »pokalo«, ni, zagotavlja Pusovnik. V Sloveniji airsofta na prostem tudi sicer ni; nekoč so ga uprizarjali v nekdanjih Mlekarnah v Kamniku, računali so tudi na dovoljenje v energetskem objektu pri Šoštanju, a je padlo v vodo.

Pusovnik je s soigralci kompleks na Izlakah spoznal že pred leti, ko so zagorskemu društvu za oživitev Toplic pomagali čistiti notranjost. Od prejšnjega lastnika HMT, celjskih Poslovnih sistemov Zupanc, ki so imeli v lasti dobro polovico izlaške družbe, jim je uspelo dobiti celo prvo dovoljenje za »boj«.

Stečajnik Bončina je ob prvi dražbi, na katero je prispela le Škorpijonova ponudba za brezplačni najem, zaradi odgovornosti v primeru poškodb nekaj časa kolebal, ali jim oddati kompleks. Težavo so rešili tako, da so izjavo o igri na lastno odgovornost zapisali v dogovor.