V meglo davčnih oaz zaviti lastniki bohinjskega hotela

Sled za kupcem terjatev DUTB do družbe MPM Boštjana Čokla se je izgubila na silvestrovo.

Objavljeno
01. april 2016 21.03
Blaž Račič
Blaž Račič
Bohinjska Bistrica – Končni kupec terjatev do prejšnje lastnice Bohinj Eco Hotela družbe MPM je še vedno zavit v skrivnost. DUTB je sicer po zakonu zavezana preveriti, komu proda terjatve, in nam je zagotovila, da so to v tem primeru naredili, toda njen glavni izvršni direktor Imre Balogh je obenem priznal, da je zelo težko preveriti, kdo stoji za družbo v davčni oazi.

Sled za lastniki se je zameglila na silvestrovo lani, le dan po prodaji 15,5 milijona evrov vredne terjatve do družbe MPM nemški družbi Navo hotel Immobilien. Toda postopek vpisa hipoteke v zemljiški knjigi na zemljiščih podjetja MPM je začelo ciprsko podjetje Cerita. Po dosegljivih podatkih je lastnik družbe Cerita družba Rokanimus, registrirana v davčni oazi Britanski Deviški otoki.

Ni jasno, kako je Cerita od družbe Navo hotel Immobilien pridobila terjatve do družbe MPM in tako praktično postala ekonomska lastnica podjetja MPM, s tem pa tudi hotela. Iz zemljiške knjige je še razbrati, da na zemljiščih v lasti MPM teče tudi postopek izbrisa plomb države in Slovenskega regionalnega razvojnega sklada – njune terjatve so bile vredne več kot dva milijona evrov.

DUTB ni ugotovila nezakonitih povezav

Iz DUTB so zatrdili, da so v postopku prodaje terjatev do družbe MPM družbi Navo hotel Immobilien pridobili izjavo kupca o nepovezanosti z družbo MPM oziroma z lastnikom in direktorjem Boštjanom Čoklom. Pridobili so tudi izpisek iz tujega poslovnega registra, po katerem družba Navo ni ne lastniško ne poslovodsko (zakoniti zastopniki) povezana z MPM oziroma z Boštjanom Čokl, trdijo v DUTB.

Toda lastnik Navo hotela Immobilien je hotelsko podjetje Rimc international, katerega solastnik in ustanovitelj je Gert Prantner. Ta pa je sočasno s potekom prodajnega postopka terjatev do MPM na poštnem naslovu Bohinj Eco hotela oktobra lani ustanovil novo podjetje SHD. Kot direktor ga od ustanovitve vodi sin Boštjana Čokla Anže. Podjetje SHD upravlja hotel, edini lastnik te družbe je februarja postal Anže Čokl, Boštjan Čokl pa prokurist.

V DUTB kljub temu zagotavljajo, da je postopek prodaje potekal na odprt, transparenten in konkurenčen način. Toda glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh je pred dnevi v intervjuju za Delo priznal, da je zelo težko preveriti, kdo za družbo v davčni oazi sploh stoji kot lastnik. »Ker ne moremo neposredno vplivati na to, ali bo prvotni kupec premoženje pozneje prodal kupcu, ki ima tovrstne povezave z dolžnikom, smo v kupo-prodajne pogodbe vključili visoke pogodbene kazni, če bo takšna prodaja opravljena v prihodnjih petih letih,« je še dejal Balogh.

Nemca zanima tudi mariborski hotel

V uredništvu pa smo pridobili kopijo elektronske korespondence med Gertom Prantnerjem in nekdanjim šefom DUTB Torbjörnom Månssonom, iz katere izhaja, da se nemški poslovnež ne zanima zgolj za bohinjski hotel, ampak tudi za nakup hotela Ocean v Mariboru. Månsson je med drugim Prantnerju pisal, da je vesel, ker so našli učinkovito rešitev za bohinjski hotel. Dodal je, da je bilo zanj poslovanje s Prantnerjem »pravi užitek« pa tudi, da v Sloveniji »zelo potrebujejo dobre primere«.

Ali za podjetjema Cerita in Rokanimus v davčnih oazah stojita Boštjan Čokl in nemški državljan Gert Prantner, nismo izvedeli. Oba sta se namreč zavila v molk. Vsaj Prantner bi o tem lahko kaj povedal, saj je na spletni strani družbe Rimc international (www.rimc.de) kot eden od hotelov v njihovi verigi naveden tudi Bohinj eco hotel.