V Menažko za zdaj še ne z menažko

Razdeljevalnica hrane pri trboveljskem Rdečem križu: vsak dan v vrsti od 30 do 40 ljudi; brez toplega obroka 20 občanov.

Objavljeno
20. februar 2017 17.22
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Trbovlje - Kakšnih trideset ljudi je včeraj zjutraj stalo pred Menažko, novo razdeljevalnico hrane pri trboveljskem Rdečem križu (RK), da odnesejo domov nekaj dobrot, ki so ostale v Tušu, Mercatorju in Sparu. RK se trudi, da bodo v Menažki čim prej na voljo tudi topli obroki. A javne kuhinje, kot so je bili Trboveljčani vajeni doslej, ne bo več.

Upokojeni s skoraj 40 leti delovne dobe, ki jim pokojnina ne zagotavlja spodobnega preživetja, mlajši, invalidni, bolni, brezposelni ... »Ti ljudje so izbor trboveljske revščine,« pravi dolgoletna sekretarka območnega združenja RK Helena Kastelic. Ocenjuje, da so lani skoraj 250 osebam razdelili presežke hrane v vrednosti 50.000 evrov, samo v januarju letos za 4600 evrov.

Vsako jutro ob 7.30 prihajajo Trboveljčani na RK po kruh, pecivo, zelenjavo, mlečne izdelke in mleko, ki jih prejšnji večer prostovoljci pripeljejo od že omenjenih treh trgovcev. Kasteličeva priznava, da so bili stari prostori razdeljevalnice neprimerni in predvsem pretesni za trideset do štirideset ljudi, kolikor se jih dnevno oglasi k njim po presežke hrane iz trgovin. Razdeljevalnica je odprta vse dni v letu, razen ob nedeljah. Stari urnik ostaja v veljavi tudi v novi Menažki, ki meri vsega trideset kvadratnih metrov in za katero so material in delo donirali trboveljski podjetniki ter firme; prostori so sicer last občine.

Vrednost pomoči, ki jo trboveljski RK letno nudi več kot dva tisoč občanom, se suče okrog 200 tisočakov. To pomeni, da je v njihov sistem vključenih več kot deset odstotkov Trboveljčanov, poudarja Kasteličeva. Na srečo, ugotavlja, se število prejemnikov pomoči od druge polovice lanskega leta ne povečuje več: »Od začetka krize, od leta 2009 smo vsako leto našteli novih dvajset odstotkov prosilcev.«

Z zaprtjem javne kuhinje, ki je dobrih deset let delovala pri društvu upokojencev (DU), je okrog dvajset Trboveljčanov lani ostalo brez toplih obrokov. Občinski proračun je za 24 kosil zanje zadnja leta namenjal v povprečju dobrih 25.000 evrov. Lani je DU prostore društvenega gostišča oddalo zasebniku; takrat je ugasila tudi »kuhinja«. Kasteličeva upa, da se bo lahko znova dogovorila s katerim od trboveljskih gostincev za dostavo toplega obroka v Menažko: »Da bi ljudje obrok pojedli pri nas, ne bo več mogoče. Morali ga bodo odnesti domov.«


Trboveljski RK je lani iz drugih virov pomoči - od države, evropskega sklada in iz donacij - med najbolj pomoči potrebne razdelil še za dodatnih 80.000 do 100.000 evrov paketov s hrano, zadnje dni pa se zaradi nadpovprečno mrzle zime debeli zlasti kopica s prošnjami ljudi, ki jim je zmanjkalo za položnice komunali. »K nam prihajajo upokojenci z dobrih 400 evrov pokojnine, ker ne zmorejo poravnati še 86 evrov za ogrevanje,« pravi Kasteličeva. Samo v januarju so prejeli trideset takšnih prošenj.