V Murski Soboti so se zbrali najboljši mladi raziskovalci

Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije je pripravila 48. državno srečanje najboljših osnovnošolskih in srednješolskih raziskovalcev - skoraj 400 mladih v boju za zlata in srebrna odličja

Objavljeno
19. maj 2014 20.08
Posodobljeno
19. maj 2014 21.00
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota - Včeraj je na 48. finalno srečanje mladih slovenskih raziskovalcev v Mursko Soboto prišlo skoraj 400 osnovnošolcev in srednješolcev s skoraj 300 mentorji iz vse Slovenije, ki so strokovnim komisijam predstavili 221 raziskovalnih nalog z dvajsetih različnih področij znanosti.

Zakaj leti bumerang in kakšen kot njegovih krakov je najprimernejši, kako delujejo gorivne celice in kako najbolje izkoristimo njihovo energijo, kako nezanesljivo ročno klepanje kose nadomestiti s preprosto, a natančno napravico, ki jo poganja električni vrtalnik ali kako iz priročnih domačih sestavin izdelati elektroprevodno barvo so samo nekatere od tem raziskovalnih nalog, ki so jih mladi raziskovalci po vodstvom mentorjev vneto pripravljali že od začetka šolskega leta in so se z njimi prebili na finalno prireditev v Murski Soboti.

Na predhodnih, regijskih srečanjih je namreč po Sloveniji sodelovalo kar 2.500 mladih pod vodstvom 1.000 mentorjev in pripravili so okrog 1.200 nalog. Od teh se je 481 nalog uvrstilo v prvi krog državnega izbora najboljših, recenzenti pa so med njimi izbrali 221 najboljših, ki so jih njihovi pripravljalci včeraj predstavili in zagovarjali pred strokovnimi komisijami v Murski Soboti in se potegovali za zlata in srebrna odličja.


Mladi, ki jih zanima znanost, se preko te dejavnosti Zveze organizacij za tehnično kulturo Slovenije prvič srečajo z metodami znanstvenega raziskovanja na različnih področjih družboslovja, naravoslovja in tehnike. »Dobro je, da se s takšnim delom prvič srečajo sedaj, ko jim morda kakšne napake lahko tudi spregledamo, kot pa takrat, ko si napak več ne bodo mogli privoščiti, to je pri izdelavi seminarskih in diplomskih nalog na fakultetah,« o eni od prednosti in koristi srečanj mladih raziskovalcev pravi predsednik ZOTKS Mitja Slavinec.

A ta srečanja niso samo učenje znastvenoraziskovalne obrti, ampak so izsledke marsikatere naloge pozneje uporabili tudi v praksi, dodaja Slavinec. Največja korist raziskovalnega udejstvovanja mladih pa je po njegovem, da lahko mladi talenti ob tem visoko razpnejo svoja jadra , ki »so velika in vzdržljiva,« in da lahko pokažejo tisto več, kar imajo na določenih področjih v primerjavi z drugimi.