V naših gorah že skoraj polovica tujcev

Obisk za desetino presega petletno povprečje. Dodatni motiv za obisk gora sončni dnevi in visoke temperature.

Objavljeno
09. avgust 2017 16.42
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Po polovici letošnje planinske sezone v Planinski zvezi Slovenije (PZS) ugotavljajo, da se slovenskim goram po obisku obeta ena boljših sezon. V planinskih kočah pravijo, da dosegajo večji obisk, pri čemer tuji gorniki opravijo že okoli 40 odstotkov vseh prenočitev. Z obiskom pa se povečujejo tudi prihodki v kočah.

»Prva polovica planinske sezone, do konca julija, je v planinskih kočah med boljšimi v zadnjih desetih letih. Do zdaj po oceni planinskih društev ni na ravni rekordne iz leta 2011, je pa primerljiva s preostalimi uspešnimi sezonami v zadnjih desetih letih. Glede na povprečje zadnjih petih let v planinskih kočah dosegajo približno deset odstotkov višji obisk in podobno več prenočitev. Vsaj tolikšen ali še večji je porast finančnega prometa, kar pomeni, da so obiskovalci v kočah spet začeli nekoliko več trošiti. To je delno povezano tudi z vse večjim deležem tujih planincev, ki so praviloma boljši potrošniki kot domači gostje. V preteklem desetletju je delež tujcev, ki prespijo v planinskih kočah, predstavljal tretjino prenočevalcev, v zadnjih treh letih se približuje 40 odstotkom,« je na podlagi rezultatov vprašalnika o obisku koč povedal Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec PZS za področje gospodarske komisije.

Gorska središča med najbolj obleganimi

K rasti obiska in prihodkov v kočah pripomore tudi vročina, saj sončni dnevi in visoke temperature motivirajo planince in turiste, da se podajo višje, na hladnejša območja, pravi Manca Čujež, predstavnica PZS za odnose z javnostmi. Po njenem je treba zasluge za boljši obisk pripisati tudi obsežnejši promociji v zadnjih treh letih na turističnih sejmih v Sloveniji in tujini ter na spletu.

V že tako rekordni sezoni na ravni države so gorska turistična središča med destinacijami, za katere se je zanimanje najbolj povečalo, saj imajo skoraj petino več gostov kot lani, kar posledično pomeni zelo dobre rezultate tudi za planinske koče v osrednjem delu Julijskih Alp.

Zaradi vročine in suhega vremena, razmeroma majhne količine padavin pa tudi zaradi manj zapadlega snega pozimi v nekaterih kočah primanjkuje vode. Na vrhuncu sezone so planinske koče v visokogorju polno zasedene, zato PZS obiskovalce poziva, naj se v gore odpravijo ob primernem vremenu, ustrezno opremljeni in v psihofizični kondiciji, pred obiskom gora naj si rezervirajo posteljo.

Odlični začetek planinske sezone imajo na Gomiščkovem zavetišču na Krnu. Med tednom večinoma prihajajo tujci, konec tedna Slovenci. »Če je bilo predlani 70 odstotkov Slovencev in 30 odstotkov tujcev, je bilo lani razmerje pol pol, letos pa do zdaj prednjačijo tuji obiskovalci. Veliko je Nemcev, Angležev, Američanov, Čehov, ti so dosti bolje opremljeni, kot so bili včasih. Zadnji dve leti prihaja tudi ogromno belgijskih skavtov. Slovencev več pričakujeva avgusta, saj še vedno kar drži, da gredo julija na morje, avgusta pa v gore,« je dejala Nives Brauner iz Gomiščkovega zavetišča na Krnu.

Najboljši obisk doslej

Čeprav so po prenovi ob 120-letnici Cojzovo kočo na Kokrskem sedlu – uredili so nove sanitarije, obnovili električno napeljavo, ki je zaščitena pred udarom strele, in zagotovili internetno povezavo, jeseni pa bodo obnovili še kuhinjo in druge prostore – odprli šele 17. junija, oskrbnik Tomaž Bolcar pravi, da je »v dobrem mesecu in pol najboljši obisk do zdaj, celo boljši kot lani, ko je bil rekorden. Presenečeni smo, saj je vrhunec sezone običajno avgusta, a se je julij dobro obrnil. Prenočitev je približno enako kot lani, a je letos več dnevnih gostov, skupin je manj, vedno več je posamičnih gostov. Od tujcev prevladujejo Hrvati, kar nekaj je Srbov, dosti je Nizozemcev, Avstrijcev, nekaj obiskovalcev je iz Bolgarije, Češke, Poljske, Madžarske, Anglije ...«

Dom na Peci poleg planincev obiskujejo tudi gorski kolesarji, saj je dom kontrolna točka Slovenske turnokolesarske poti. Pri njih naštejejo največ slovenskih in avstrijskih gorskih kolesarjev, ki dom obiščejo med spustom s Pece po progi nad Pliberkom, pravi oskrbnik Branko Kremse.