V nedeljo bo deževno z močnejšimi nalivi

Na zahodu in severu Slovenije možnost porasta hudournikov in potokov. Povišano bo tudi plimovanje morja.

Objavljeno
24. avgust 2013 14.29
Pi. K., Ti. Kr., Delo.si, STA
Pi. K., Ti. Kr., Delo.si, STA

LJubljana - Popoldne bo delno jasno z nekaj spremenljive oblačnosti. Predvsem v hribovitem svetu bodo nastale posamezne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25, na Primorskem okoli 28 stopinj.
Ponoči se bo od zahoda spet pooblačilo, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Do jutra se bodo padavine in nevihte razširile nad večji del Slovenije. 

V nedeljo bo nad severnim Sredozemljem nastalo ciklonsko območje, vremenska fronta pa bo tekom dneva vse bolj vplivala na vreme pri nas. »Tako pričakujemo dokaj močno deževje s pogostimi nevihtami in nalivi, predvsem v zahodni in deloma tudi v osrednji in severni Sloveniji,« je dejal Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje (Arso).

Največjo količino padavin po Gregorčičevih besedah pričakujejo od nedelje zjutraj do noči na ponedeljek. Padlo bo od 50 do 100, krajevno pa tudi nad 100 litrov dežja na kvadratni meter v manj kot 24 urah.

Ker bodo ob nevihtah tudi močni in ponekod dolgotrajnejši nalivi, na Arsu opozarjajo na povečano možnost porasta nekaterih potokov in hudournikov predvsem na območjih zahodne, severozahodne in severne Slovenije. Ob tem so možna tudi razlivanja ob vodotokih.

V nedeljo sredi dneva bo ob slovenski obali povišano plimovanje morja.

Temperature bodo v nedeljo čez dan v večjem delu Slovenije po navedbah Gregorčiča ostale malo pod 20 stopinj Celzija, torej ne bo močne ohladitve. V gorah bo deževalo, meja sneženja pa bo nad najvišjimi vrhovi gora.

Vreme bo nestanovitno tudi v prvi polovici prihodnjega tedna. Občasno bodo še krajevne padavine, tudi kakšna nevihta, vmes bodo pa tudi suha obdobja, je še dodal Gregorčič.