V nedeljo pohodi in slovesnost v Dražgošah

Na 59. prireditvi Po stezah partizanske Jelovice pričakujejo do 3000 ljudi, slavnostni govornik bo pisatelj Saša Vuga.

Objavljeno
07. januar 2016 17.11
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – Ob 74. obletnici bojev za Dražgoše, ki so jih tri dni vodili partizani Cankarjevega bataljona skupaj z vaščani proti nemškemu okupatorju, bodo to nedeljo, 10. januarja, pripravili 59. prireditev Po stezah partizanske Jelovice. Na prireditvi in tudi osmih organiziranih pohodih organizatorji pričakujejo do 3000 ljudi.

Osrednja slovesnost bo ob spomeniku v Dražgošah, in sicer se bo pričela tri minute čez 12. uro oziroma potem, ko bo odzvonilo v cerkvi sv. Lucije. Navzoče bo pozdravil predsednik organizacijskega komiteja Drago Štefe, slavnostni govornik bo akademik, pisatelj Saša Vuga. Na prireditvi, na kateri pričakujejo zaradi slabše vremenske napovedi precej manj manj ljudi kot pretekla leta, bodo poskušali, kot je povedal Štefe, zlasti mlade opozoriti na hrabrost borcev in srčnost ljudi, ki so branili svoje domove, a tudi tragedijo pozneje požgane vasi ter na ubite ter pregnane vaščane.

Na slovesnosti bodo nastopili recitatorja dražgoške podružnične osnovne šole Tilen Šmid in Jure Pintar, plesna skupina Skokice iz OŠ Naklo, pihalni orkester Slovenske policije in tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič.

Politiki doslej z udeležbo niso razočarali

Kdo od političnega vrha se bo udeležil proslave, danes organizatorji še niso vedeli. Z udeležbo nas doslej niso še nikoli razočarali, je dejal Drago Štefe. Franci Lušina pa je v imenu Dražgošanov poudaril, da je v domači cerkvi ob 8. uri najprej maša za vse padle v Dražgošah, ter še, da so vsi obiskovalci dobrodošli. Opozoril je, da so razmere v Dražgošah zimske, ceste pa kopne, vendar naj imajo zlasti starejši s seboj pohodne palice.

Osem tradicionalnih pohodov

Tradicionalno bodo planinska društva organizirala tudi osem pohodov iz različnih smeri v Dražgoše in kolesarski vzpon iz Kranja oziroma Škofje Loke. Za vse pohodnike je priporočljivo, naj kritično ocenijo, ali so primerno obuti, oblečeni in fizično usposobljeni. Tistim, ki bodo na poti ponoči oziroma v zgodnjih jutranjih urah, organizatorji svetujejo, naj imajo čelne svetilke, pohodne palice, po potrebi tudi male dereze. Mnogi žal precenjujejo svoje sposobnosti in ovirajo pohode, ki potekajo v strnjeni koloni, je dejal Jože Stanonik iz Planinskega društva Škofja Loka.

Iz Škofje Loke bosta potekala dva pohoda, približno šesturni, ki se prične ob 5.30 na glavni avtobusni postaji, in eden najbolj zahtevnih, 37. pohod Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše. Zbor udeležencev za ta pohod, v katerem je potrebno v približno desetih urah premagati 32 kilometrov, bo med 22. in 23. uro v soboto, 9. januarja, na Koširjevi kmetiji –Setnikar. Pohodnikom svetujejo, da se s posebnim avtobusom z avtobusne postaje v Škofji Loki ob 20. uri peljejo do vasi Log v Poljanski dolini. Navzoči bodo tudi planinski vodniki, pripadniki gorske policije in gorske reševalne zveze.
Na poti s Pasje ravni proti Dražgošam je okoli 20 centimetrov snega, pa tudi led in blato. Poleg nizkih temperatur je ponoči mogoče pričakovati padavine. Ob ugodnejših razmerah je bilo na tem pohodu Po poti Cankarjevega bataljona, na katerem sta predvidena dva postanka, tudi že več kot 600 udeležencev, letos jih pričakujejo okoli 400.

Lojze Lotrič iz Planinskega društva Železniki opozarja, da bo tudi 17.pohod čez Ratitovec preko Jelovice do Dražgoš, ki se prične opolnoči izpred plavalnega bazena v Železnikih, zelo zahteven in ga priporoča res tistim, ki so dobro telesno pripravljeni. Dolžina tega pohoda, za katerega je potrebno plačati tudi prijavnino 10 evrov, je 25 kilometrov, ima pa 1600 višinskih metrov vzpona in 1240 višinskih metrov spusta. Na poti je med 10 do 15 centimetrov snega, zaradi zahtevnosti pričakujemo do 150 udeležencev (rekordnih 263 pohodnikov so imeli leta 2014!), je dejal Lotrič.

Okoli 200 pohodnikov pa bo na 9. tržiški pohod v Dražgoše ob 5. uri krenilo izpred gasilskega doma v Bistrici pri Tržiču, je napovedal Valentin Klemenčič iz Občinskega združenja Slovenskih častnikov Tržič. Hoje na 21 -kilometrskem pohodu mimo Podnarta, Češnjice in Jamnika do Dražgoš bo za pet do šest ur, spremljali pa jo bodo tudi gorski reševalci in redarji. Vsi udeleženci naj bodo dobro fizično pripravljeni, imajo pa naj tudi čelne svetilke in pohodne palice, priporoča Klemenčič.