V NEK poškodovani dve od 28.400 gorivnih palic

V prvi polovici letošnjega remonta so izvedli modifikacijo za odpravo poškodb goriva, ki so že leta 2013 presenetile odgovorne.

Objavljeno
30. april 2015 15.58
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Krško - Remont krške jedrske elektrarne, ki se je pričel 11. aprila in ga izvajajo vsako poldrugo leto, poteka brez nepričakovanih odstopanj ali časovnih zamikov ter bo zaključen znotraj načrtovanega časovnega okvira 35 dni, pojasnjujejo v NEK: »Končane so številne pomembne aktivnosti kot so inšpekcija uparjalnikov, pregled nizkotlačne turbine in številne strojne, električne ter merilno-regulacijske opreme.«

Med že izvedenimi posegi je tudi modifikacija obodnih plošč okoli jedrske sredice, ki bo za posledico imela preusmeritev toka primarnega hladila in naj bi izničila poškodbe ter puščanja goriva. Po zaustavitvi elektrarne so namreč v preteklih dneh v skladu s pričakovanji odkrili poškodbe na enem izmed 121 gorivnih elementov na robu sredice.

»Pri omenjenem gorivnem elementu sta bili poškodovani dve palici; najverjetnejši vzrok pa so bile vibracije palic zaradi prečnih tokov hladila,« so za Delo pojasnili v NEK.

Začasna rešitev poškodb

Do puščanja goriva je od konca zadnjega remonta novembra 2013 zopet prišlo v začetku leta 2015. A glede na relativno majhne nepravilnosti v delovanju - v sredici je okoli 28.400 gorivnih palic - je elektrarna vse do aprilske načrtovane zaustavitve delovala na polni moči.

Puščanje goriva je letos doseglo tri odstotke dovoljenega parametra in je bilo skoraj identično tistemu iz leta 2013. Razlika je bila le v tem, da je 70 odstotkov letošnjega puščanja posledica kontaminacije primarnega hladila iz leta 2013. Pred poldrugim letom so bile poškodbe goriva sicer mnogo izdatnejše in so takrat odgovorne v NEK, kot so dejali sami, presenetile: zlomila se je ena gorivna palica, poškodovanih je bilo še deset.

Novembra 2013 so vzrok za poškodbe gorivnih elementov (premočen prečni tok hladilne vode skozi jedrsko gorivo zaradi prevelike razlike v tlaku in posledično prevelike vibracije goriva) odpravili z začasno rešitvijo. V štirih od 121 gorivnih elementih so po sedem gorivnih palic zamenjali z močnejšimi jeklenimi.

Kar 1000 zunanjih delavcev

Letošnja modifikacija, ki naj bi trajnostno odpravila težave, »je obsegala izdelavo osmih novih pretočnih izvrtin v zgornji horizontalni oporni plošči ogrodja reaktorske sredice ter čepljenje obstoječih 16 izvrtin v valju spodnjega vložka.«
Modifikacijo je izvajalo ameriško podjetje Westinghouse, ki poseg na tem tipu reaktorja uspešno izvaja že več kot 15 let.

Vrednost letošnjega remonta v elektrarni, kjer ustvarijo okoli 40 odstotkov vse v Sloveniji proizvede električne energije, sicer presega 30 milijonov evrov, ob zaposlenih ga izvaja 1000 zunanjih delavcev.