V OŠ Črni vrh bodo izvedli ponovne meritve radona

OŠ ne nameravajo seliti v druge izobraževalne ustanove, dokler ne bodo imeli rezultatov merjenja radona.

Objavljeno
22. november 2013 12.01
radon črni vrh
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Idrija - Meritve koncentracije strupenega plina radona v prostorih osnovne šole v Črnem vrhu nad Idrijo so pokazale, da močno presega dovoljeno zgornjo mejo. Na občini Idrija so zato sklenili, da bodo črnovrške šolarje do sanacije premestili na druge šole v občini, ravnateljica Irena Kenk pa bo naročila nove uradne meritve radona v celotni stavbi.

Kot je Kenkova povedala za STA, so doslej izvedli zgolj neuradne meritve, ki so pokazale enajstkrat preseženo dovoljeno koncentracijo radona v pritličnih prostorih osnovne šole. Vendar pa so meritve izvedli v času jesenskih počitnic, ko prostori niso bili zračeni.

Šole ne nameravajo seliti

»Mogoče je radona manj v prostorih v nadstropju šole. Zato pa so potrebne uradne meritve, ki bodo pokazale koncentracijo radona po celotni šolski stavbi, v vseh učilnicah,« je povedala ravnateljica osnovne šole Črni vrh.

O tem bo spregovorila na sestanku na ministrstvu za šolstvo, prav tako jo pri teh prizadevanjih podpira tudi pedagoški kolektiv in svet šole. Kenkova je povedala še, da se ne nameravajo seliti v druge izobraževalne ustanove vse dotlej, dokler ne bodo imeli uradnih rezultatov merjenja radona, ki ga bo po pogovoru s šolskim ministrstvom tudi naročila na zavodu za varstvo pri delu.

»Če bodo koncentracije radona v nadstropju manjše od tistih v pritličju, se bomo do dokončne sanacije objekta preselili v zgornje nadstropje. Tudi če bomo pouk organizirali v dveh izmenah, bo to še vedno boljše kot selitev na druge lokacije,« je še dejala Irena Kenk.

O ukrepih bodo odločili po meritvah

Seveda pa bodo tudi v tem času poskrbeli, da bo radona v stavbi čim manj in jo bodo zato redno in pogosto zračili. Prav tako bodo že v decembru poskrbeli za sanacijo prostorov v otroškem vrtcu, ki so do izgradnje nove stavbe v delu osnovne šole, in sicer tako, da bodo s posebno smolo zatesnili vse robove stavbe: »Za teden dni bomo otroke preselili drugam in v tem času opravili sanacijo.«

Z ukrepi bo seznanila tudi starše otrok tako na sestanku kot na spletni strani šole. Po novih meritvah koncentracije radona pa se bodo nato odločili o nadaljnjih ukrepih.

Osnovno šolo v Črnem vrhu obiskuje v letošnjem šolskem letu 115 otrok. Tudi v prihodnje je v šolskem okolišu dovolj otrok, tako da v nobenem razredu ne bodo imeli manj kot 14 šolarjev, je še povedala Kenkova.

V dveh vzgojno-izobraževalnih objektih v Občini Idrija, in sicer v vrtcu na Prelovčevi ulici v Idriji in v OŠ Črni Vrh, je bila letos ugotovljena močno povišana koncentracija radona, ki pomeni tveganje za prekomerno sevalno obremenitev otrok in zaposlenih, ki se zadržujejo v teh prostorih. Za prostore vrtca so že naročili sanacijo, ki mora biti po odločbi ministrstva zaključena do 6. januarja 2014.