V petek prevetritev nadzornega sveta NLB

David Kastelic je nadzorniško licenco zaman čakal več kot leto dni, v petek bo odstopil.

Objavljeno
06. september 2017 20.01
Suzana Kos
Suzana Kos

Ljubljana – V petek bo sklicana skupščina NLB, na kateri bodo imenovali tri nadzornike, eden pa se bo iz nadzornega sveta poslovil. Odhaja David Kastelic, predsednik uprave Zavarovalnice Sava, saj še vedno ni dobil licence za opravljanje te funkcije.

Nadzorni svet od aprila, ko je formalno zaradi osebnih razlogov, v resnici pa zato, ker ni mogel upati na pridobitev licence regulatorja, odstopil Matjaž Titan, deluje v šestčlanski sestavi, čeprav je bil februarja lani zaradi širšega obsega nalog in pričakovanj Evropske centralne banke (ECB) razširjen na devet članov. David Kastelic, ki bo uradno odstopil jutri, je imel prvo zaslišanje pri regulatorju sredi marca, torej osem mesecev po imenovanju na funkcijo.

Nato je dobil vrsto dodatnih vprašanj, tudi takšna, ali ima za opravljanje nadzorniške funkcije sploh dovolj časa. Pravzaprav je težava za več kot enoletno čakanje na licenco za opravljanje nadzorniške funkcije konflikt interesov. Kastelic je predsednik uprave Zavarovalnice Sava in je torej v službi v ustanovi, ki je v sodnem sporu z NLB in Banko Slovenije zaradi dogajanja ob sanaciji bank leta 2013. Njegova zavarovalniška skupina je ob izbrisu podrejenih finančnih instrumentov izgubila skoraj 34 milijonov evrov in jih s tožbo zahteva nazaj.

Nova nadzornika NLB bosta v petek postala Peter Groznik, ki je to funkcijo že opravljal. Za nadzornici bosta imenovani tudi Vida Šeme Hočevar, ki je bila generalna sekretarka Banke Slovenije, nato pa je prevzela funkcijo pooblaščenke uprave Skupne pokojninske družbe, ter predsednica uprave Name Simona Kozjek. Bernarda Babič in Matjaž Sušnik, ki sta kot kandidata zakrožila v začetku meseca, sta iz igre izpadla.