Opozorilo: možni nalivi, udari strel in toča (FOTO in VIDEO)

Brez neviht tudi danes ni šlo. Zvečer in ponoči se bodo nevihte pojavljale predvsem na zahodu in jugozahodu Slovenije.
Fotografija: Velika toča, ki je padala med Litijo in Ivančno Gorico. FOTO: Bralec Dennis Won Tøherňsèèn
Odpri galerijo
Velika toča, ki je padala med Litijo in Ivančno Gorico. FOTO: Bralec Dennis Won Tøherňsèèn

Arso je za več delov države izdal rdeče opozorilo za točo. Največja verjetnost toče je bila razglašena za severovzhod države, kjer so opozarjali, da so poleg večje toče možni še sunki vetra in dolgotrajni nalivi. Ponoči so še možni nalivi, udari strel in kakšno zrno toče.



Najkasneje je neurje prešlo Prekmurje, kjer je klestila toča Goričkem. Zvečer poročajo o težavah z vetrom iz Središča ob Dravi, Sevnice, kjer se je na cesto podrlo drevo, in Krškega, kjer se je prav tako podrlo drevo. V Koračicah v občini Sveti Tomaž sta na cestišč epadli dve drevesi. 

Nekaj pred 18. uro se je nebo odprlo tudi nad Zasavjem. Toča, velika kat češnje, se je znesla nad Trbovljami, o njej poročajo tudi z litijskega konca in Zagorja. Kisovec je povsem zalilo. Cesta Izlake - Zagorje je zaprta zaradi poplavljenega vozišča pri Kisovcu, poroča prometno-informacijski center. Obvoz za osebna vozila je po lokalnih cestah, za tovorna obvoza ni.

V Zagorju je Medija spet poplavljala: zalilo je dvorišče pred tovarno kuhinj Sveo. Trboveljski gasilci so intervenirali pri osnovni šoli Trbovlje.



Nevihtna linija z močnejšimi sunki vetra, možnimi nalivi in točo se je popoldan raztezala od Ilirske Bistrice do severne Slovenije in se pomikala proti vzhodu. Več nevihtnih celic se je nahajalo med Celjem, Trbovljami in Ljubnim ob Savinji. Še ena nevihta se je nahaja med Krškim in Brežicami.

Po podatkih avtomatske meteorološke mreže so v kraju Jeronim zahodno od Vranskega med 17. uro in 17.30 ob nevihti zabeležili močan naliv. V pol ure je padlo 23 litrov na kvadratni meter. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki. Ob isti nevihti se krajevno pojavlja toča. Nevihta se je pomikala proti severovzhodu. V občini Ormož veter in meteorna voda povzročata težave, v Ljutomerju poplavlja klet.

Toča na Ptuju (video: bralka Monika Lukman)


V Podvrhu v občini Sevnica je potok ogrožal hišo, na Selovcu v občini Dravograd pa so gasilci očistili nanos zemlje in blata z dvorišča stanovanjske hiše, ki ga je nanosila meteorna voda. Okoli 18. ure je Ob stadionu v Slovenski Bistrici meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše, v naselju Spodnja Polskava pa je čez cesto padla večja veja in podrla drog električne napeljave.

Dolgotrajni nalivi so povzročali težave v okolici Zagorja ob Savi. Iz Slovenj Gradca je uprava za zaščito in reševanje poročala o težavah z vetrom, ki je odkril del strehe indutrijskega objekta ter z meteorno vodo, ki zaliva kletne prostore stanovanjskega objekta. O poplavljanju meteorne vode so poročali tudi iz Mozirja. Veter je v občini Gorenja vas - Poljane odkril strehe več hiš. V Muti je veter podrl drevo na cesto.

O toči je portal Neurje.si poročal iz Šmarnega pri Litiji, kjer je padala toča v velikosti oreha. O večji toči so poročali tudi iz Save pri Litiji, toča je padala tudi v okolici Novega mesta.













Kot napovedujejo na Arsu bo petek kot kaže prvi dan v letošnjem juniju, ko nikjer po Sloveniji ne bo dežja ali neviht.

Komentarji: