V Piranu bodo prenovili znameniti carinski pomol

Po 120 letih obnova pomola, ki je omogočil gradnjo Tartinijevega trga.

Objavljeno
19. februar 2014 15.38
Posodobljeno
20. februar 2014 17.00
Piranski pomol carinski
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran − Pirančani upajo, da se pri prenovi carinskega pomola, ki se je začela pred dnevi, ne bo ponovila 15-mesečna zamuda kot pri ribiškemu pristanu. Na občini načrtujejo, da bodo dela končali do konca julija, Peter Bossman pa se bo po prenovi obeh v zgodovino vpisal kot župan, ki je prenovil dobro polovico mestnega pristanišča.

Pomol, ki mu Pirančani pravijo carinski (namenjen je predvsem opravljanju mednarodnega prometa), so po informacijah muzejske svetnice Nadje Terčon zgradili leta 1893 in je bil pogoj, da so lahko nekaj let pozneje zasuli notranji piranski mandrač ter ga leta 1896 spremenili v Tartinijev trg.

Carinski pomol je zdržal 120 let brez večjih popravil, zdaj pa je bil že skrajni čas, saj bi ga lahko kakšno večje neurje povsem razdejalo. Natančen pregled s potapljači je pokazal, da na videz soliden pomol stoji na res trhlih temeljih, saj so na 105 metrov dolgem in šest metrov širokem pomolu pod vodo odkrili številne luknje in razpoke.

Skalomet na zunanji strani bo ostal enak

Kot nam je povedala Karmen Pines, višja svetovalka za gospodarjenje z občinskimi objekti in za investicije, bo pomol ohranil obstoječe gabarite. Poglavitna naloga bo dograditev armiranobetonskega okvirja ob peti temelja pomola, ki bo slonel na 25 pilotih na notranji strani pristanišča.

Skalomet na zunanji strani pa bo ostal enak. Na novo betonsko ploščo bodo položili kamniti tlak iz istega kamna ali pa ga bodo nadomestili z enakim istrskim apnencem iz kamnoloma Kanfanar. Pod tlak bodo položili cevi, ki bodo omogočile naknadno postavitev infrastrukture brez posegov v tlakovanje. Nespremenjen bo ostal tudi zeleni svetilnik.

Izvajalec del je Renzo Rossi Costruzioni iz Marcona pri Benetkah skupaj s koprskim Grafistom. Obnova bo skupaj z davkom stala 1,035 milijona evrov; 640.000 evrov bo občina prejela iz evropskega sklada za regionalni razvoj, preostalo bo zagotovila iz občinskega proračuna.

Pred avtobusno postajo bodo uredili krožišče, da bodo avtobusi lahko obračali ob avtobusni postaji in jim ne bo več treba voziti do prvega pomola, ker je tam že gradbišče.