V Pirničah novi vrtec verjetno šele oktobra

V občini Medvode čakajo na nepovratna sredstva, v občini Naklo pa so novi vrtec zgradili sami z zadolževanjem.

Objavljeno
28. avgust 2014 21.57
Vrtec Mlinček v Naklem
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Medvode, Naklo – Vrtec v Zgornjih Pirničah, ki so ga v občini Medvode začeli graditi že avgusta lani, bo nared šele oktobra in ne septembra, kot so načrtovali še pred tremi meseci. Še vedno namreč čakajo na nepovratna evropska sredstva.

Medtem pa bo v ponedeljek malčke skoraj zagotovo sprejel novi vrtec Mlinček v Naklem. Tehnični pregled je bil že opravljen in župan občine Naklo Marko Mravlja je prepričan, da bo pravočasno izdano tudi uporabno dovoljenje.

Za 3,5 milijona evrov vredno naložbo, s katero v eni najmanjših gorenjskih občin odpravljajo prostorsko stisko v vrtcih, so v Naklem vzeli 2,3 milijona evrov posojila. Naložba pomeni več kot polovico letnih prihodkov občine, kjer so imeli lani po sprejetem rebalansu proračuna 6,1 milijona evrov prihodkov.

Enajstoddelčni vrtec na severnem obrobju Nakla je po načrtih arhitekta Branka Hojnika v dogovorjenih desetih mesecih zgradilo podjetje As Primus iz Loža. V vrtcu, ki se bo ogreval s toplotno črpalko in bo nizkoenergetski, bosta tudi telovadnici in knjižnica.

Dosedanji dotrajani šestoddelčni vrtec Rožle v središču Nakla bi občina rada tudi s pomočjo evropskih sredstev preuredila v Vogvarjev izobraževalni center. V njem bodo knjižnica, prostori za društva in druge kulturne dejavnosti.

V Medvodah še čakajo denar

Novi šestoddelčni vrtec v Zgornjih Pirničah za 116 otrok (dva jaslična oddelka, štirje za višjo starostno obdobje) ob osnovni šoli pa bo predvidoma odprt šele oktobra. Občina Medvode se je namreč maja prijavila za pridobitev nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, kjer je bil eden od razpisnih pogojev, da investicija ne sme biti zaključena pred izdajo sklepa o dodelitvi sredstev.

»Iz razpisa si obetamo približno 700.000 evrov. Po informacijah, ki smo jih dobili na gospodarskem ministrstvu, bodo sklepe o dodelitvi sredstev začeli izdajati na začetku septembra. Ko bo odločitev znana, bomo lahko izvedli vse potrebno za zaključek investicije, to sta odprava pomanjkljivosti, ki bodo ugotovljene na tehničnem pregledu, in pridobitev uporabnega dovoljenja,« je povedala direktorica medvoške občinske uprave Vanja Debeljak.

Naložba je skupaj z opremo in zunanjo ureditvijo vredna 1,89 milijona evrov. Med gradnjo pa se je zgodila nesreča: novembra lani je zaradi napake pri vgradnji toplotne izolacije izbruhnil požar, v katerem pa ni bil nihče poškodovan. Vso škodo, ki nastaja na objektu do predaje investitorju, nosi izvajalec del, ki ima objekt tudi ves ta čas zavarovan, so na vprašanje Dela, kdo je poravnal 30.000 evrov škode, odgovorili na občini Medvode. Vrtec je po načrtih Silvije Kajzer in podjetja Linear zgradilo ljubljansko podjetje VG5.

Po odprtju novega vrtca bodo v Pirničah starega, ki je lahko sprejel največ 83 otrok, zaprli. Kljub zamudi pa bo javni Vrtec Medvode, ki deluje na devetih lokacijah, septembra sprejel vseh 737 vpisanih otrok. Za zdaj ostaja v uporabi tudi stari vrtec v Smledniku, saj drugače ni mogoče zagotoviti prostora za 59 otrok oziroma za tri skupine. V Smledniku so namreč pred dvema letoma poleg dotrajanega vrtca zgradili novega, petoddelčnega, zaradi prostorske stiske pa je v uporabi ostal tudi stari.