V Pivki obnovljena tankovska zbirka

V prenovljeno razstavo uvrščajo še makete štirih oklepnih vozil, ki jih kot izvirnike ni več moč najti.

Objavljeno
24. april 2015 17.49
djak_pvz
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Pivka - V Parku vojaške zgodovine (PVZ), kjer že dokončujejo novi, moderni razstavni paviljon, so prenovili razstavo o partizanskih tankovskih enotah, odprli pa jo bodo danes ob 17. uri.

Iz Velike Britanije po izmenjavi eksponatov Vojaškega muzeja Slovenske vojske sta v Pivko namreč prispela tank stuart M3A1 in manjši oklepni transporter, britanski bren carrier.

Prvi je ameriški tank iz druge svetovne vojne, s katero je bila opremljena tudi prva tankovska brigada, v tej pa so uporabljali tudi omenjeni transporter. V PVZ pojasnjujejo, da gre za pridobitev v nacionalnem merilu, saj sta eksponata veliki rariteti, obenem pa sta tudi poslastici za ljubitelje vojaške zgodovine.

V prenovljeno razstavo uvrščajo še makete štirih oklepnih vozil, ki jih kot izvirnike ni več moč najti. Gre za partizansko predelavo tanka stuart, na katerem so kupolo nadomestili z nemškim protiletalskim topom (stuart flak) ali pa protitankovskim topom (stuart pak), ter za dve britanski oklepni vozili, AEC Mk2 ter samovozno havbico M8 scott.

Nova je tudi bogata zbirka strelnega orožja borcev vseh treh partizanskih tankovskih enot: tankovskega odreda glavnega štab, ter prve in druge tankovske brigade.