V Podravju še vedno čakajo na obljubljeno državno pomoč

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo še ni objavilo javnega razpisa za sofinanciranje začetnih investicij.

Objavljeno
19. januar 2014 10.19
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA

Maribor - V Podravju še vedno čakajo na razdelitev obljubljenih 66 milijonov evrov pomoči, ki jim jo je lani obljubila vlada. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo še ni objavilo javnega razpisa za sofinanciranje začetnih investicij. Razvojne agencije pa svojih instrumentov ne izvajajo, ker še nimajo podpisanih pogodb s pristojnim ministrstvom.

Vlada premierke Alenke Bratušek je lani poleti enako kot v primerih Pomurja in Pokolpja določila Maribor s širšo okolico za problemsko območje z visoko brezposelnostjo in sprejela sedem ukrepov razvojne podpore v skupni vrednosti 66,2 milijona evrov.

Prvi sklop ukrepov se nanaša na povračila plačanih prispevkov delodajalca za socialno varnost za nove zaposlitve, davčne olajšave za zaposlovanje in davčne olajšave za investiranje. Drugi sklop predstavljata ukrepa spodbude za trajnostni razvoj podeželja in jamstva Javnega sklada za regionalni razvoj prek regijske garancijske sheme.

Po besedah direktorja Mariborske razvojne agencije (MRA) Božidarja Pučnika je omenjeni prvi sklop ukrepov zaenkrat edini, ki se izvaja, in sicer prek davčne uprave, zato podatkov o denarnih vsotah nima. Pri drugem sklopu pa je še veliko nejasnosti.

Najpomembnejši ukrep je program spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico v obdobju 2013 do 2018, ki ga je vlada sprejela 10. oktobra lani, a se v zvezi z njim doslej še ni nič premaknilo. Program v skupni vrednosti 32 milijonov evrov je ciljno usmerjen v neposredno pomoč podjetjem in brezposelnim na območju, ki poleg mariborske zajema še občine Ruše, Pesnica, Kungota, Hoče-Slivnica, Selnica ob Dravi, Podvelka, Ribnica na Pohorju in Radlje ob Dravi.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, so postopki priprave ukrepov oziroma instrumentov v teku. Med njimi je tudi javni razpis za sofinanciranje začetnih investicij, katerega objava je bila sprva napovedana za konec lanskega leta.

Podjetja po besedah Pučnika že nestrpno čakajo na objavo tega razpisa, saj se bojijo, da drugače v letošnjem letu ne bodo mogla počrpati denarja. "Kar se tiče inštrumentov, ki naj bi jih izvajali mariborska in koroška razvojna agencija, pa tega še ne moremo početi, ker še nimamo niti podpisane pogodbe z ministrstvom za izvajanje teh instrumentov," je povedal za STA.

Na ministrstvu so še spomnili, da so junija objavili razpis za spodbujanje raziskovalno-razvojnih projektov na problemskih območjih z visoko brezposelnostjo v letih od 2013 do 2015, ki je bil namenjen tudi podjetjem iz Maribora s širšo okolico.

Neodvisno od instrumentov v okviru programa za Maribor je v začetku letošnjega leta Slovenski podjetniški sklad pričel z objavo razpisa, ki mikro in malim podjetjem omogoča ugodna likvidna sredstva za tekoče poslovanje podjetij. Agencija Spirit pa je oktobra objavila Javno povabilo podjetjem za oddajo prijav in sodelovanje v programu za spodbujanje razvoja novih produktov v letih od 2013 do 2015, kjer so upravičenci vsa podjetja v Sloveniji.

Koliko sredstev se je na podlagi teh razpisov doslej zlilo v Podravje, na ministrstvu niso povedali. Po besedah Pučnika pa so le redka podravska podjetja ustrezala pogojem za prijavo na te razpise.