V Pomurju namanj brezposelnih v zadnjih osmih letih

Stopnja brezposelnosti v Pomurju upada hitreje kot v povprečju v državi, a je s 17,5 % še vedno najvišja.

Objavljeno
19. julij 2016 17.50
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Junija je bilo v Pomurju 7.767 registriranih brezposelnih oseb. To je najmanj v zadnjih osmih letih in v tem času tudi prvič znova pod 8.000. V rekordnem letu 2009, po stečajih Mure in Pomurke, je bilo namreč v pokrajini registriranih 11.094 brezposelnih. Toda pomurska stopnja brezposelnosti je s 17,5 odstotka še vedno najvišja v državi.

Statistični podatki torej kažejo izboljševanje stanja na trgu dela v Pomurju in na Zavodu za zaposlovanje se vse pogosteje srečujejo s pomanjkanjem nekaterih profilov. Najhujši časi, ko je leta 2009 zaradi stečaja Mure delo naenkrat izgubilo okrog 2.600 delavk in delavcev, zaradi stečaja Pomurke mesne industrije pa še 230 in je brezposelnost v pokrajini poskočila v nebo, so tako mimo. Po besedah direktorice soboške območne službe Zavoda za zaposlovanje Cvetke Sreš je iz stečaja Mure ostalo le še 555 brezposelnih, ki pa zaradi starosti ali invalidnosti povečini spadajo med težko zaposljive in bodo verjetno ostali trajno brezposelni.


Infografika: Delo

Toda najvišja stopnja brezposelnosti v državi še ne dopušča zadovoljstva s stanjem. S 17,5 odstotki brezposelnih je Pomurje krepko nad državnim povprečjem, ki znaša 11,5 odstotka, zato se na Zavodu za zaposlovanje trudijo z ukrepi aktivne politike popraviti to nesorazmerje. Od januarja do junija so v te ukrepe vključili čez 1.300 brezposelnih, predvsem iz ranljivih skupin težje zaposljivih. Še najmanj, 23, so jih v okviru teh ukrepov vključili v programe formalnega izobraževanja, ostale pa v usposabljanje in izobraževanje na delovnem mestu, v javna dela in v ukrepe vzpodbud za zaposlovanje. Zavod letos prvič izvaja tudi program Zmorem, ker znam, ki združuje neformalno 104 - urno teoretično izboraževanje in dvomesečno usposabljanje na delovnem mestu pri delodajalcih.

Med pomurskimi zaposlovalci, ki so letos največ pripomogli k padcu števila registriranih brezposelnih pod 8000, je s 145 objavljenimi potrebami po zaposlitvi najviše tovarna avtodomov Carthago v Odrancih. To podjetje pravzaprav že ves čas od odprtja leta 2008 skrbi za zmanjševanje brezposelnosti v pokrajini, saj nenehno povečuje obseg proizvodnje in število zaposlenih. Z začetnih petdeset delavcev, kolikor jih je bilo zaposlenih leta 2008, so po dveh dograditvah in širitvah proizvodnih in skladiščnih prostorov konec lanskega leta prišli že na 445 zaposlenih.


Največ brezposelnih je bilo v Pomurju leta 2009. Takrat je bilo brez službe več kot 11 tisoč ljudi. Foto: Blaž Samec/Delo

Med desetimi največjimi letošnjimi iskalci delavcev so tudi tri manjša gradbena podjetja, ki so skupaj objavila skoraj stopetdeset prostih delovnih mest, štirideset novih zaposlitev je ponudil Elrad International v Gornji Radgoni, tekstilna družba Arum, ki posluje v najetih prostorih in z najeto opremo AHA MUre v stečaju, pa je po nekaj odpuščanjih letos znova zaposlila 38 delavk in delavcev. V letošnjem letu je trideset ljudi dodatno zaposlila še Radenska, do konca leta pa se bo med najboljše letošnje zaposlovalce povzpela tudi tovarna svetil Xal v Murski Soboti, ki širi proizvodnjo in bo dodatno zaposlil še 50 ljudi.