V Posočju avtošole že ugašajo

Zapiranje izpitnih centrov: Predlagatelji niso dokazali upravičenosti ukinitve. Tema gre na ustavno sodišče.

Objavljeno
14. december 2014 18.36
Ljubljana 7.5.2012, avto sola foto: Tomi Lombar
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Tolmin – Ukinjanje številnih izpitnih centrov za opravljanje vozniških izpitov po državi je vsaj v Zgornjem Posočju pod vprašaj postavilo obstoj prav vseh avtošol, ki so doslej opravljale dejavnost. O upravičenosti ukinitev bo kmalu odločalo tudi ustavno sodišče.

Podjetnik Samo Mlekuž iz Bovca je prehitel župane nekaterih slovenskih občin, ki so jeseni v Ilirski Bistrici od države terjali odpravo krivičnega stanja, in na ustavno sodišče podal pobudo za oceno ustavnosti pravilnika o izpitnih centrih, ki je v veljavi od sredine septembra. »Na Bovškem smo imeli že doslej težave z oddaljenostjo do izpitnega centra, ki je bil v Tolminu, zdaj smo pa še bolj na udaru. Država ga je dovolila v Kočevju, ki ima še slabše pogoje kot Tolmin, zato sem se odločil za ustavno presojo zaradi neenakopravne obravnave,« na ugodno rešitev upa Mlekuž.

»S 1. decembrom sem zaprl svojo avtošolo in se priključil družbi iz Nove Gorice. Dela zame v Tolminu enostavno ni več dovolj,« je posledico selitev izpitnih centrov v večje slovenske kraje občutil inštruktor Iztok Testen, ki je predvsem na Tolminskem svojčas do izpita spravil do 80 kandidatov na leto. Na zadnji tečaj sta se tam prijavila dva kandidata. »Nekaj časa smo tukaj vozili vsaj začetne ure, toda izpitna vožnja se po novem opravlja zgolj v Novi Gorici, zato smo se morali temu prilagoditi. Na koncu pa ni imelo smisla vztrajati,« je dodal. O zaprtju dejavnosti razmišlja tudi Maksimiljan Ručna iz Idrskega pri Kobaridu, kjer že oglašujejo novogoriške avtošole. »Kratko smo potegnili delavci in kandidati, ki se bodo morali znajti po svoje,« je povedal Ručna.

Na socialo predlagatelji sprememb niso pomislili

Inštruktorji pojasnjujejo, da se dijaki, ki se vozijo v šolo v Novo Gorico iz oddaljenejših krajev, tam zadržijo še za šolo vožnje. Raje namreč opravljajo izpit v kraju, ki ga prometno dobro poznajo. »V Idriji dijaki razmišljajo, da bi enostavno počakali do konca srednje šole in nato izpit opravljali po vstopu na univerzo,« je izpostavil lastnik avtošole Lisjak iz Idrije Iztok Kržišnik. Opozarja, da ima zaradi ukinitve izpitnega centra v Idriji vsaj polovičen izpad prihodkov. »Lahko bi dejavnost preselil v Logatec, toda tako bi drugim hodil v zelje, kar je spet bedarija. Na socialo predlagatelji sprememb niso pomislili. Izpit ni prestiž, če delodajalci za vsako delovno mesto praktično zahtevajo izpit B kategorije,« je ponazoril in pribil, da jim doslej agencija za varnost v prometu ni dokazala, da bi bili vozniki v večjih centrih bolj varni od tistih v manjših.

»Včasih je bilo dovolj dela za štiri inštruktorje, danes ga ni več niti za dva. Po novem letu bo treba nekaj ukreniti, ampak najverjetneje bodo morali zaposleni končati na zavodu. Ne izplača se,« je bil razočaran Peter Svetič, direktor Avtošole Si-Car iz Litije.

Ker pa vsi kandidati niso nujno dijaki, javni prevozi na omenjenem območju pa niso najboljši (med Idrijo in Postojno ni direktnih avtobusnih povezav), so odvisni od prevozov drugih, najpogosteje najbližjih. »To je nepredstavljivo zaradi časa in denarja, zato se ljudje pritožujejo. Vse usluge se oddaljujejo od navadnega človeka. Posočje je v Sloveniji unikaten primer, saj je Trenta oddaljena od Nove Gorice 100 kilometrov, Trebuša, Logje, Baška grapa pa le malo manj,« je dejal načelnik tolminske upravne enote Zdravko Likar.

Župani so doslej dosegli, da kandidati lahko opravljajo teoretični del preizkusa vozniškega izpita tudi v Brežicah, Ajdovščini, Tolminu, Idriji, Ilirski Bistrici, Ormožu, Litiji in na Ravnah na Koroškem. Toda primerne prostore in računalniško opremo morajo zagotoviti občine same, ker da agencija za varnost v prometu, ki zagotavlja opravljanje vozniških izpitov, nima denarja. Kakor je znano, bodo zahtevali tudi sestanek pri ministru Petru Gašperšiču in vršilcu dolžnosti direktorja direktorata za promet Mirku Komcu. »Tehtnih argumentov za ukinjanje centrov ni. Da so v Velenju neprimerni pogoji za opravljanje izpita, v Postojni pa so, je naravnost smešno. Nikakor nismo pozabili na to krivico, zato bomo zahtevali, da se vsebina popravi,« je bil odločen ilirskobistriški župan Emil Rojc.