V Prekmurju že primanjkuje pitne vode

Upravljalec murskosoboškega vodovoda, iz katerega se z vodo oskrbuje 30.000 ljudi, je uvedel varčevalne ukrepe.

Objavljeno
04. april 2012 17.22
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota

Murska Sobota - Zaradi velikega pomanjkanja vode v vseh treh zajetjih murskosoboškega vodovoda (Krog ob reki Muri, Črnske meje in Fazanerija), je upravljalec vodovoda, podjetje Komunala, omejil porabo gospodinjstvom, ne pa tudi industriji.

Po besedah direktorja Draga Šiftarja je do nadaljnega prepovedano uporabljati vodo za zalivanje zelenic, pranje avtomobilov (razen v pralnicah), polnjenje hišnih bazenov in odvzamanje vode iz hidrantov, razen gasilcem.

»Če v kratkem ne bo obilnejših padavin, bomo sprejeli še večje omejitve pri porabi, tudi za industrijo,« je povedal Šiftar. O nujnem varčevanju z vodo se je Šiftar pogovarjal z župani občin Murska Sobota, Puconci, Cankova in Moravske Toplice, v katerih se z vodo iz murskosoboškega vodovoda oskrbuje 30.000 ljudi oziroma polovico prebivalcev Prekmurja. Zvečer se bo sestal še s predstavniki gasilskih društev, ki upravljajo z vodnimi hidranti.

Boštjan Zver iz družbe Vodovod, ki posluje v okviru podjetja Komunala, je povedal, da je vode v zajetjih murskosoboškega vodovoda manj kot pozimi 2002-2003, ko je bila višina vodostaja pod kritično točko. Danes je vodostaj v zajetjih še 30 centimetrov nižji, kot pred desetimi leti, in en meter nižji od dolgoletnega povprečja. Pretok vode se je z 200 litrov na sekundo zmanjšal na 130 litrov na sekundo, kar že povzroča motnje pri oskrbi z vodo uporabnikov na višje ležečih točkah, motnje pa se že pojavljajo tudi ob dnevnih konicah.

Omejitve pri uporabi vode so že pred časom uvedli v gornjeradgonski občini, lendavski občini in na ljutomerskem območju pa za zdaj nimajo težav s pomanjkanjem vode.