V prvem kočevskem hostlu bo 28 postelj

V Kočevju si želijo predvsem daljšega bivanja gostov. Veliko pričakujejo od pohodništva in kolesarjenja.

Objavljeno
25. julij 2016 15.06
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Kočevje – Ker jim zelo primanjkuje prenočitvenih zmogljivosti, nameravajo v mestu ob Rinži v začetku prihodnjega leta odpreti prvi mladinski hotel (hostel) na Kočevskem, ki bo deloval pod okriljem mednarodnega združenja International Youth Hostel Federation (IYHF). Naložba je vredna dobrih 540.000 evrov, na občini pa pričakujejo, da se jim bo vložek povrnil v 15 letih.

»Kočevje se samo od sebe ne bo prodajalo, zato je treba poiskati ponudbe, ki bodo na Kočevsko privabile goste, zlasti mlade,« je za Delo povedal predsednik Popotniškega združenja Slovenije in predstavnik IYHF Igor Jurišič, ki je pred kratkim s tamkajšnjim podžupanom Predragom Bakovičem podpisal pismo o nameri. Mladinski hotel bo imel na 28 ležišč in bo edini na območju Pokolpja in Bele krajine. Po besedah Jurišiča je podobnih hostlov v mreži IYHF v Sloveniji že 42; najmanjši z vsega 17 posteljami v Ljubnem ob Savinji, največji s 662 posteljami pa na Debelem rtiču.

Hostel v Kočevju gradijo na mestu, kjer je nekoč stala zgradba iz leta 1834 in v kateri je deloval mladinski klub Škor´c. Ker je bila povsem dotrajana, je občini uspelo pridobiti soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine za njeno rušenje. Zdaj gradijo stavbo, podobno tisti pred 182 leti, ki jo je stroka opredelila kot »pomeščanjena vaška hiša«.

Turistom na voljo le 43 ležišč

Po besedah vodje javnega zavoda za turizem in kulturo Olivere Mirković je ponudba prenočitvenih zmogljivosti v Kočevju zelo majhna, saj imajo turisti na voljo vsega 43 ležišč. V vsej občini pa še 158 v apartmajih in turističnih kmetijah ter 168 v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Kočevju ter v planinskih domovih. Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) so lani na Kočevskem imeli več kot 18.000 prenočitev, kar je, denimo, 2000 manj kot sosednji črnomaljski. V hostlu bodo na voljo tudi informacije o pohodniški in kolesarski ponudbi, zemljevidi in vodniki, organizirali bodo večdnevne kolesarske in pohodniške izlete, objekt bo imel zavarovano veliko kolesarnico, brezplačen spletni dostop, osnovni servis koles, je napovedala Mirkovićeva.


Hostel bo stal na mestu nekdanjega mladinskega kluba Škor´c. Foto: Bojan Rajšek/Delo

Direktorica gostinskega lokala Tri zvezde z dvanajstimi posteljami v štirih sobah Erika Kure je prepričana, da je hostel v zaspanem mestu dobrodošla novost, ker se bo potem več dogajalo. Želi si razvoja turizma, tudi s pomočjo občine, saj je na območju občine veliko naravnih in kulturnih znamenitosti. Naključno izbrani prebivalec Kočevja pa je dejal, da bi bilo dobro, če v prihodnje ne bi sloveli zgolj po medvedih in risih, ki strašijo ljudi, ampak tudi po pisateljih in pesnikih, kot so Zofka Kveder, Fran Saleški Finžgar, Matej Bor, in po slikovitih pohodniških poteh.

Kampu bo ob jezeru sledil še jadralno-potapljaški center

Kočevski župan Vladimir Prebilič je za Delo povedal, da se jim bo naložba v hostel povrnila v 15 letih, odvisno od zasedenosti in učinkovitega upravljanja. »Ni pomembno, kako hitro bomo dobili denar nazaj, temveč da bomo končno v lokalni prostor privabili ljudi, ki bi ostali dalj časa,« je rekel Prebilič. Preden so se odločili za gradnjo hostla, so želeli s programom Pokolpje spodbuditi ljudi, da bi sami investirali v prenočitvene zmogljivosti na lokacijah, ki že obstajajo, a ni bilo odziva. Kot je dejal, so poskušali tudi z javno-zasebnim partnerstvom, a po dveh letih ni bilo sadov, saj je bil strah pred tveganjem prevelik, zato objekt zdaj gradijo sami.

V Kočevju bodo ob rudniškem jezeru še letos uredili kamp, hkrati pa nameravajo razvijati raziskovanje kočevarskih gozdov s kolesi, zato že gradijo progo z spust, ki bo razveselila adrenalina željne obiskovalce. Prihodnje ob jezeru napovedujejo še jadralno-potapljaški center.