V prvem roku prijave oddalo več kot 14.741 dijakov

Bodočim študentom je na voljo več kot 18.600 vpisnih mest rednega in izrednega študija. Aprila bodo znane morebitne omejitve vpisa.
Fotografija: Lani je bilo med bodočimi študenti največ zanimanja za področje veterine, umetnosti, socialnega dela in zdravstva. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Lani je bilo med bodočimi študenti največ zanimanja za področje veterine, umetnosti, socialnega dela in zdravstva. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Zaključil se je prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe, ki bodočim študentom ponujajo več kot 18.600 prostih mest za prvi letnik rednega in izrednega študija. Prostora je več kot dovolj – v prvem roku je prijavo za vpis oddalo 14.741 dijakov. V zaključnih letnikih je letos 19.639 dijakov.

Kot so nam sporočili z direktorata za visoko šolstvo, je velika večina dijakov (65 odstotkov) svojo vlogo oddala v pisni obliki oziroma z uporabniškim imenom in geslom. Ti so morali do roka (torej najpozneje do polnoči) izpolnjeni obrazec najprej oddati elektronsko v eVŠ, zdaj pa imajo še do petka čas, da natisnjeni in podpisani obrazec prijave za vpis pošljejo priporočeno po pošti pristojni visokošolski prijavno-informacijski službi. Okoli 35 odstotkov dijakov (5149 prijav) pa je bilo letos prijavo oddalo s kvalificiranim digitalnim potrdilom.
 

Največ zanimanja za veterino, umetnost ...


Radio Slovenija je pred kratkim poročal, da se največ napak zgodi pri oddajanju vloge po pošti. Dijaki bodisi izpolnijo le elektronsko prijavo in pozabijo poslati natisnjeno različico bodisi jo pošljejo na napačno univerzo ali pa zgrešijo rok.
Po navedbah direktorata je zdaj na vrsti upravno-administrativna obdelava prijav, ki bo trajala do 19. aprila. Takrat bodo tudi znani prvi natančnejši podatki o prvem prijavnem roku in morebitne omejitve vpisa na posameznih programih.



Lani je bilo med bodočimi študenti največ zanimanja za področje veterine, umetnosti, socialnega dela in zdravstva. Relativno največ zanimanja je lani vladalo za smer dramska igra na ljubljanski akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je povpraševanje preseglo ponudbo za več kot 1100 odstotkov.

Tisti, ki bi si želeli šolanje nadaljevati na programu glasbena umetnost na ljubljanski akademiji za glasbo, bodo morali že 24. maja opraviti preizkus posebnih nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti, drugod bodo ti potekali pozneje – od 24. junija do 10. julija. Tovrstne preizkuse morajo med drugim opraviti bodoči študenti laboratorijske zobne protetike, likovne pedagogike, krajinske arhitekture …
 

Lani vpisana dva manj


Za nadaljevanje šolanja se je sicer v letošnjem prvem vpisnem roku odločilo približno enako število dijakov kot lani, ko sta v prvem roku prispeli dve prijavi manj kot letos.

Državni izpitni center bo rezultate splošne in poklicne mature ter maturitetnih izpitov vpisnim službam sporočil do 11. julija. Takrat se bo lahko začel izbirni postopek za prvi prijavni rok. Zaključili naj bi ga do 25. julija, ko bodo bodoči študenti tudi izvedeli, katera od njihovih želja za vpis je bila upoštevana.

Tisti, ki so bili sprejeti v prvi letnik, se bodo lahko na fakulteto ali višjo šolo vpisali med 26. julijem in najpozneje 16. avgustom. Od 22. do 29. avgusta bo potekal drugi vpisni rok. Dan prej bodo objavljena tudi tista vpisna mesta, ki so še na voljo.

Prijavni roki za vpis v zasebne visokošolske zavode za magistrske ter doktorske študijske programe medtem še vedno potekajo. »Prijaviteljem svetujemo, da v razpisih preverijo, do kdaj je treba na portalu eVŠ oddati prijavo za vpis in morebitne priloge. Več informacij pa kandidati dobijo neposredno na visokošolskih zavodih,« še sporočajo iz direktorata.

Komentarji: