V Radencih protest proti županu Rihtariču

Povod za zborovanje je odločitev župana Janeza Rihtariča, da s 1. januarjem postane profesionalni župan.

Objavljeno
11. december 2012 16.15
Protestni shod v Radencih.
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota

Radenci - Od 16.30 ure dalje se pred občinskom poslopjem v Radencih dogaja drugi protestni shod nezadovoljnih Pomurcev (prvi je bil v petek v Murski Soboti). Iztočnica protesta je odločitev župana Janeza Rihtariča, da župansko funkcijo od 1. januarja opravlja profesionalno. Doslej je bil direktor KZ Gornja Radgona, na direktorskem stolčku pa ga je že zamenjal sin Danilo.

Občina Radenci doslej še ni imela poklicnega župana. Rihtarič je bil doslej direktor Kmetijske zadruge Gornja Radgona, župansko funkcijo pa je opravljal volontersko.

Njegov sin Danilo je bil doslej direktor Kmetijstva Črnci, ki je v polovični lasti KZ Gornja Radgona in je organizirana kot hčerinska družba zadruge.

KZ Gornja Radgona je bila pred leti, ko je bil njen direktor že Rihtarič, lastnica družbe Radgonske gorice. Zadruga je Radgonske gorice prodala Celjskim mesninam za menda dva milijona evrov. Po naših podatkih je bila KZ Gornja Radgona pred leti v odlični finančni kondiciji, zdaj pa ima velike finančne težave in izgubo.

17:55

Protesta v Radencih je uradno konec. No, nadaljuje se na toplem ob pijači.

17:02

Deset miroljubnih protestnikov je obljubilo, da se bodo danes vzdržali žalitev.

Vsi protestniki so člani civilne iniciative Radenci Kapela in protestirajo proti prispevku za plačilo kanalizacije in širokopasovne povezave.

Protestnikom sta se pridružila tudi dva policista. Skupaj razpravljajo o vsakodnevnih življenjskih tegobah.

16:35

Pred občinsko hišo brez transparentov protestira pet ljudi. Med njimi je tudi nekdanji policist Roman Leljak, ki pravi, da ni organiziral današnjih demonstracij, je pa pobudnik, ki je ljudi povabil, da pridejo izrazit nezadovoljstvo z občinsko politiko.

Za Delo.si je Leljak dejal, da je župan Janez Rihtarič v enem letu obremenil posamezno gospodinjstvo za 1500 evrov na račun kanalizacije in širokopasovne povezave. »Občinska uprava se je preveč razbohotila,« nam je dejal.

***

Župan Rihtarič nam je sporočil, da ne razmišlja o profesionalnem opravljanju funkcije, pač pa se bo konec leta upokojil in še naprej županoval volontersko. O tem, da se želi radenski župan profesionalizirati, so javno ugibali domačini pred začetkom protestnega shoda pred občinsko hišo, kar je novinar tudi zapisal v napovedi dogodka.